標題: 砌i7 [打印本頁]

作者: 戇男    時間: 2009-9-21 00:04     標題: 砌i7

CPU : i7 920
Mother Board : ASUS X58 <<<<有無其他好介紹?同埋用asus邊款好?
Ram : 6 GB (2GBx3)
Display : GTS 250 1GB or GTX 260 896MB <<< 邊款好d?
Hard disk : WD 1TBx2 (Caviar Black )
Power supply : Acbel 500W <<<好唔好?
Case (TBC) <<<有無好提議?最好係細而流風

作者: 天下布武    時間: 2009-9-21 00:37

del..........
作者: 杰仔    時間: 2009-9-21 10:49

Budget?
先講底板,唔好聽人講邊塊好邊塊好,問下自己先
會唔會超頻? Mainboard有些板是好肯熱的
會唔會插好多additional card? 因為平板設計,插完display card多數得返兩條友右PCI-e,其餘是PCI
其餘既X58板都差不多的了

火牛最好550W,強烈建議全部線材有蛇皮包

Case要睇你budget,要注意細同流風可能可以共存,但也要和金錢共存
唔怕個樣差少少,Xigmatek 呢隻抄CM690我覺得幾好
http://www.xigmatek.com/product/chassis-midgard-w.php
全黑化設計,CPU背面有hole,harddisk有8cm風扇位入,連同火牛底部有removable既隔塵網
根本就係睇住CM690黎食
同埋送個兩把風扇,如果是零售版個隻,每隻賣緊$70的
作者: 戇男    時間: 2009-9-21 22:54

金錢方面接近無限制,因為又係幫戇大佬砌發夢組合

其實佢唔會用黎超頻,不過會長開,希望係唔熱同能夠穩定
作者: 紅豆    時間: 2009-9-22 13:40

但i7想不熱有難度啊!
令外550W火牛會不會不夠,
T260也是食電怪,都是買620W-700W好點
作者: 紅豆    時間: 2009-9-22 13:43

CORSAIR PS-HX620W $840和CORSAIR PS-TX750W $880
epc多人用,
作者: 杰仔    時間: 2009-9-22 17:20

除非你插兩張Display Card
550W絕對足夠
作者: 杰仔    時間: 2009-9-22 17:31

一不做二不休
$580

作者: 觀星是答案    時間: 2009-9-22 21:08

其實我會等到 32nm 先換機
反正 C2Q o係某 o的 beanchmarks 仲係有優勢
作者: 杰仔    時間: 2009-9-22 21:15

其實我會等到 32nm 先換機
反正 C2Q o係某 o的 beanchmarks 仲係有優勢
觀星是答案 發表於 2009-9-22 09:08 PM
只要TDP不要過100W就可以
作者: silaimo    時間: 2009-9-22 22:04

budget 無限基本上買哂D貴價野就一定無衰
作者: 戇男    時間: 2009-9-22 23:40

咁大家可以幫我根據上面個PLAN再砌靚D嗎?
杰仔你呢舊係CPU風扇定DISPLAY風扇
作者: 杰仔    時間: 2009-9-23 00:00

根本冇人知你需要D咩
我知你說「無限」budget係對你brother一番心意
但唔通叫你去等住買HD5870 eyefinity特別版咁咩

其實i7 920唔超真係哂料的,我當初也感覺到2.6GHz (default)因為時脈低所帶來既bottleneck
如果超少少 (max 3.8GHz)
就唔好諗咁多,買返個u120ex CPU cooler算
作者: 戇男    時間: 2009-9-23 00:53

或者咁講
8.5K-9K左右(最盡係10K)
有流風既機箱+靜既散熱
以「長開,優良散熱力,噪音低」為大前題吧
作者: silaimo    時間: 2009-9-23 11:45

咁就 + 多几千玩水冷
合符哂長開,優良散熱力,噪音低 + 無限 budget 既條件
作者: silaimo    時間: 2009-9-23 11:50

8K-9K 砌i7
買一門三傑都用左 5K 啦,牛牛 +  2X Harddisk 又 2K,得返 2K 但仲未買 GPU..casing..
作者: 杰仔    時間: 2009-9-23 12:01

config就冇了

不過如果你要asus板
比多少少錢買P6T Deluxe,好過用P6T
前者插左張Display Card仲可以有三個PCI-e 位比你用,彈性好多
LAN Card和Sound Card也不是Realtek的
另外16相供電也是double
作者: 觀星是答案    時間: 2009-9-23 14:26

nVidia Display card
依家 o的 card 都係以前 8800 改名, 熱量 / 速度真係 "無敵"

講真, 要靜, 玩水 ~ GA 有 X58 底板 o既北橋原裝已經可以用水冷
作者: 戇男    時間: 2009-9-23 22:47

杰仔
其實用P6T Deluxe係唔係真係咁需要?佢另外果3個PCI-E可以插到乜先?(除左多張DISPLAY)

C*
GA底板我大佬唔like(上次部C2D就係用左GA,勁多問題,所以今次用ASUS)
N記同ATI比,同級既邊款會熱D?

budget我都發覺好勉強,就加到10k啦
作者: silaimo    時間: 2009-9-24 11:36

關於 GPU..
同級既N記同ATI比, 其實兩者都非常熱,如果大家用既散熱都係一樣既時候..我諗用 ATI 比較有優勢..
因為 CCC 既 profile set core/mem 同 fan control, c/p 值都係 ATI 比較好..
但如果比我揀多次..我都係揀 N 記卡買啦..N 記卡兼容性會好一D..
我講緊D乜呢..
作者: 杰仔    時間: 2009-9-24 14:06

等多陣睇下5800出左,市場價格有咩變同喇
nVidia我不知道,但我好肯定講4870和4850是熱到hihi
作者: 觀星是答案    時間: 2009-9-24 16:12

nVidia 係熱到 hihi
我隻 4870 idle 時 55' / 40% Fan speed
GF 9400 idle 時 66'C / 100% Fan Speed

不過睇 HD, 就一定係 N 記少 o的麻煩
打機就 so far 我都係用 ATI, 無咩問題 (有問題 o既, 用 GF 9400 都會一樣)
作者: 杰仔    時間: 2009-9-26 16:21

hey man

你想唔想買heatsink
(其實買i7係有必要另外買散熱器)

我可以賤賣Deep Cool 冰刃
http://www.deepcool.com.cn/new/file/prod_cpu_iceblade_pro.html
正價:$320 (香港代理行貨)

4條8mm熱導管、12CM級別散熱器,是屬於中高階產品 (高階產品如$580 u120x 6條6mm熱導管設計)

我只是用了4個月
作者: 杰仔    時間: 2009-9-28 12:26

者一者你個位
Mega Shadow入手
但樓主就唔洗問正唔正了,因為根本唔抵,走火入魔的人才會買
作者: silaimo    時間: 2009-9-28 12:48

咁大型既 HS.. 我真係覺得塊 MB 會頂唔到囉...casing 入面既空間都係一個問題
作者: 杰仔    時間: 2009-9-28 13:59

咁大型既 HS.. 我真係覺得塊 MB 會頂唔到囉...casing 入面既空間都係一個問題
silaimo 發表於 2009-9-28 12:48 PM
大=\重
just 790G
只有純銅(TC120 1.9KG)才會有問題~~

另外你說通風問題,這已經是機箱設計問題了,CM690絕對可以

歡迎光臨 PC Infinity (http://pcinhk.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.0.0