標題: 如選購NETBOOK以下哪一隻牌子會較耐用? [打印本頁]

作者: 電親個腦    時間: 2010-5-17 22:03     標題: 如選購NETBOOK以下哪一隻牌子會較耐用?

ACER,MSI, ASUS

作者: 觀星是答案    時間: 2010-5-17 23:28

none of them
不如考慮下 acer 1410, CULV $32xx
作者: 電親個腦    時間: 2010-5-18 07:03

none of them
不如考慮下 acer 1410, CULV $32xx
觀星是答案 發表於 2010-5-17 23:28
會唔會重好多?

同值唔值得買D配備APS 果類 NETBOOK/CULV?
還是現在D HD經得起震盪?
作者: 觀星是答案    時間: 2010-5-18 11:35

會唔會重好多?

同值唔值得買D配備APS 果類 NETBOOK/CULV?
還是現在D HD經得起震盪?
電親個腦 發表於 2010-5-18 07:03
MSI U100 係 2.6 lbs
acer 1410 係 3.8 lbs
Reference:
ThinkPad R60e 係 6.8 lbs
o係可接受範圍內

另外, 要防震, 一定係 SSD 而唔係 APS
作者: 絕心    時間: 2010-5-18 13:37

我想問你咩時間用nb多,如果系車上果d環境個aps 會lock 個hd,者系咩都做唔到,咁有咩用
如果你系家用,正常有幾何需要防震功能,難度你好like有nb run緊時大大力放野系table度?
我唔系say aps 無用,但系唔系must 我有少少保留。
作者: 電親個腦    時間: 2010-5-18 18:50

我想問你咩時間用nb多,如果系車上果d環境個aps 會lock 個hd,者系咩都做唔到,咁有咩用
如果你系家用,正常有幾何需要防震功能,難度你好like有nb run緊時大大力放野系table度?
我唔系say aps 無用,但系唔系must  ...
絕心 發表於 2010-5-18 13:37
都有部份時間係車上及戶外用`

有道理
咁應該避免係車用
作者: 電親個腦    時間: 2010-5-18 18:51

MSI U100 係 2.6 lbs
acer 1410 係 3.8 lbs
Reference:
ThinkPad R60e 係 6.8 lbs
o係可接受範圍內

另外, 要防震, 一定係 SSD 而唔係 APS
觀星是答案 發表於 2010-5-18 11:35
換SSD 好像不太化算

X100E 請問C*點睇?
作者: 觀星是答案    時間: 2010-5-18 23:46

換SSD 好像不太化算

X100E 請問C*點睇?
電親個腦 發表於 2010-5-18 18:51
SSD 其實係值得用, 特別係你會有幾會 O係車用

X100e 係 side 氣, 已經唔再係 thinkpad, 仲衰過 SL
作者: Revan    時間: 2010-5-22 18:59

可唔可以唔要個WINDOWS?唔要WINDOWS會唔會平D? ACER 1410
作者: 觀星是答案    時間: 2010-5-22 19:08

可唔可以唔要個WINDOWS?唔要WINDOWS會唔會平D? ACER 1410
Revan 發表於 2010-5-22 18:59
香港 acer 機, 個 Windows 是綑綁式銷售
你要無 windows 的, 可能要去其他國家買了
作者: Enzo    時間: 2010-5-25 00:33

SSD喇.....
hp個aps....係西鐵都係咁lock我個hdd....

歡迎光臨 PC Infinity (http://pcinhk.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.0.0