標題: 邊部notebook好d? [打印本頁]

作者: Enzo    時間: 2011-9-4 20:07     標題: 邊部notebook好d?

http://www.hknotebook.com/cityu2011/lenovo/thinkpadx220i52410.jsp
http://www.hknotebook.com/cityu2011/hp/hpelitebook2560p.jsp
http://www.hknotebook.com/cityu2011/hp/hpprobook4230s.jsp

x220就好似最穩陣
elitebook幾靚仔, 但好似有d重
probook最抵玩, 但感覺幾厚下 (雖然唔係最重)
作者: Error_404    時間: 2011-9-4 21:09

x220

岩岩部x220i 開住機跌左落地 (3呎) 無事
作者: Enzo    時間: 2011-9-4 22:04

x220

Error_404 發表於 2011-9-4 21:09
  而家買x220 i5 2.3ghz $5400
x220 i7 2.7ghz+ips $6900

好難選擇
貴千五蚊多左ips同400mhz
但用千五蚊買ssd好似仲化算
作者: nissin    時間: 2011-9-4 22:05

一定係ips 啦
唔係間間u都有…
作者: Enzo    時間: 2011-9-4 22:09

一定係ips 啦
唔係間間u都有…
nissin 發表於 2011-9-4 22:05
本來想係番poly買
但poly d config麻麻
作者: Error_404    時間: 2011-9-4 22:18

ips mon d色好好多, 第時你換ssd幾時換都得, mon無得換
作者: 觀星是答案    時間: 2011-9-4 22:49

ram 同 hdd 可以日後換, CPU 同 mon 就要依家選定了
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-4 22:50

ips mon d色好好多, 第時你換ssd幾時換都得, mon無得換
Error_404 發表於 2011-9-4 22:18
又唔係冇, 但好煩

IPS 吧, Thinkpad D非IPS MON 真係
作者: Enzo    時間: 2011-9-4 23:37

又駛多千幾蚊
作者: Enzo    時間: 2011-9-5 22:19

x220

Error_404 發表於 2011-9-4 21:09
你部x220唔插電行唔行到full speed?
d人話要買90w牛先行到full speed
即係唔插電用65w牛唔可以行turboboost?
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-5 22:22

你部x220唔插電行唔行到full speed?
d人話要買90w牛先行到full speed
即係唔插電用65w牛唔可以行turboboost?
Enzo 發表於 2011-9-5 22:19
r61i 果時唔得

但T410I 跟90W
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-5 22:25

又駛多千幾蚊
Enzo 發表於 2011-9-4 23:37
你可以去望下, 睇下頂唔頂得順
作者: Enzo    時間: 2011-9-8 01:07

你可以去望下, 睇下頂唔頂得順
電親個腦 發表於 2011-9-5 22:25
其實mon我唔太care
i5 2.3ghz同i7 2.7ghz分別大嗎?
大家都係2c好似無麥分別
作者: nissin    時間: 2011-9-8 01:10

分別不大
作者: Enzo    時間: 2011-9-8 02:07

分別不大
nissin 發表於 2011-9-8 01:10
點解個個都話要買90w 牛牛
作者: Error_404    時間: 2011-9-8 23:27

無關係, 我用 60 w 和 90 w 都一樣速度, 唔覺有分別
宜家d cpu 識自己上落時脈 , 唔洗太care全唔全速

90 watt 火牛大隻D 又重身好多, 你自己決定

反而, 你想要 6 cell 電 or 3 cell 電

宜家我用緊6 cell 電, 正常使用 mon又較最光, 開wifi , 用到5粒鐘~ 不過重D
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-10 20:31

無關係, 我用 60 w 和 90 w 都一樣速度, 唔覺有分別
宜家d cpu 識自己上落時脈 , 唔洗太care全唔全速

90 watt 火牛大隻D 又重身好多, 你自己決定

反而, 你想要 6 cell 電 or 3 cell 電

宜家我用緊6 cel ...
Error_404 發表於 2011-9-8 23:27
有冇插電池?

果時唔用90W, CPU 一直低速
作者: Error_404    時間: 2011-9-10 21:18

有冇插電池?

果時唔用90W, CPU 一直低速
電親個腦 發表於 2011-9-10 08:31 PM
當開apps cpu 自動上到最高時脈, 平時就降頻, 我唔明乜野叫全速?
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-10 22:38

當開apps cpu 自動上到最高時脈, 平時就降頻, 我唔明乜野叫全速?
Error_404 發表於 2011-9-10 21:18
我明個差異在邊

我理解ENZO問題O係用60W上唔上到最高時脈
http://www.tpuser.idv.tw/phpBB3/viewtopic.php?f=4&t=32418
http://www.mobile01.com/topicdet ... 22&p=1#20574569
作者: Error_404    時間: 2011-9-11 01:18

我明個差異在邊

我理解ENZO問題O係用60W上唔上到最高時脈
http://www.tpuser.idv.tw/phpBB3/viewtopic.php?f=4&t=32418
http://www.mobile01.com/topicdet ... 22&p=1#20574569 ...
電親個腦 發表於 2011-9-10 10:38 PM
我自己試左60/90 w火牛,一樣上到最高時脈
作者: Enzo    時間: 2011-9-11 01:24

買左i7, 諗緊追唔追加個90w牛
作者: Enzo    時間: 2011-9-11 01:32

Error_404 發表於 2011-9-11 01:18
不插電池都係?
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-11 11:50

跟機唔係90W?
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-11 12:24

作者: Enzo    時間: 2011-9-11 12:29

咁我買唔買90w好
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-11 12:30

咁我買唔買90w好
Enzo 發表於 2011-9-11 12:29
插電
作者: Enzo    時間: 2011-9-11 12:48

插電
電親個腦 發表於 2011-9-11 12:30
會唔會傷電嫁??????
買多個火牛都唔緊要, 又多舊野放係屋企都唔知放邊好
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-11 14:46

會唔會傷電嫁??????
買多個火牛都唔緊要, 又多舊野放係屋企都唔知放邊好
Enzo 發表於 2011-9-11 12:48
一用已經傷電
作者: Enzo    時間: 2011-9-11 16:32

一用已經傷電
電親個腦 發表於 2011-9-11 14:46
\
但disable左stepspeed, 唔插電池行唔行到fullspeed???
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-11 16:44

\
但disable左stepspeed, 唔插電池行唔行到fullspeed???
Enzo 發表於 2011-9-11 16:32
咁又未試過
作者: Enzo    時間: 2011-9-11 16:54

咁又未試過
電親個腦 發表於 2011-9-11 16:44
點解咁複習嫁
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-11 17:02

點解咁複習嫁
Enzo 發表於 2011-9-11 16:54
一D都唔複雜

一系機到了先算
作者: Error_404    時間: 2011-9-11 22:39

都講過, thinkpad 唔同其他牌子, 插住電池都可以控制幾多 % 先差電, 所以插電+插火牛係唔會傷電

x series 跟機火牛一定係 60 watts

如果用個notebook都要兼顧咁多野....我選擇會唔用
作者: Error_404    時間: 2011-9-11 22:40

\
Enzo 發表於 2011-9-11 04:32 PM
你想哂電D, 就disable
disable左對你效能唔會有大改善 , 心理上可能會好D
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-12 21:38

都講過, thinkpad 唔同其他牌子, 插住電池都可以控制幾多 % 先差電, 所以插電+插火牛係唔會傷電

x series 跟機火牛一定係 60 watts

如果用個notebook都要兼顧咁多野....我選擇會唔用 ...
Error_404 發表於 2011-9-11 22:39
PC 的確煩少好多野
作者: 觀星是答案    時間: 2011-9-12 23:30

\
Enzo 發表於 2011-9-11 16:32
講真, fix 死行全速對架係完全無好處
第一, 你唔會 feel 到快左, 第二架機用電多左, 第三架機會熱左

熱左亦會帶來一個非常直接 O既副作用, 就係風扇快打柴左
作者: Enzo    時間: 2011-9-13 02:54

講真, fix 死行全速對架係完全無好處
第一, 你唔會 feel 到快左, 第二架機用電多左, 第三架機會熱左

熱左亦會帶來一個非常直接 O既副作用, 就係風扇快打柴左 ...
觀星是答案 發表於 2011-9-12 23:30
唔理了, 買左隻90w係屋企用
65w留番係學校用
雖然有power manager, 但都唔想插電池用機
作者: Enzo    時間: 2011-9-14 02:16

= =頂.....買機果時順手訂埋thinkpad個袋
/_\點知頭先上網睇......果個袋都唔fit的.....大都算.....仲要成個4:3咁既款
今次真的柒了
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=2
作者: 觀星是答案    時間: 2011-9-14 09:48

前年開始已經唔係 Targus 造, 我唔會再俾錢買 TP notebook 袋 / 套

買 o野之前上來問下先麻
作者: Error_404    時間: 2011-9-14 13:54

剛試了 唔插電+插60watts 火牛 , 只係行到 800MHz
作者: 觀星是答案    時間: 2011-9-14 14:19

剛試了 唔插電+插60watts 火牛 , 只係行到 800MHz
Error_404 發表於 2011-9-14 13:54
呢樣 o野存在已久
不過以前無人提出 (或者提出左無人記得)
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-14 20:37

呢樣 o野存在已久
不過以前無人提出 (或者提出左無人記得)
觀星是答案 發表於 2011-9-14 14:19
真係唔知點解近期好多人問
作者: Error_404    時間: 2011-9-14 20:44

真係唔知點解近期好多人問
電親個腦 發表於 2011-9-14 08:37 PM
其實好少人用tp 唔插電池用....... 加上tp多為公司客, 好粗用,唔會理咁多
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-14 20:49

其實好少人用tp 唔插電池用....... 加上tp多為公司客, 好粗用,唔會理咁多
Error_404 發表於 2011-9-14 20:44
咁又係
作者: Enzo    時間: 2011-9-14 21:56

前年開始已經唔係 Targus 造, 我唔會再俾錢買 TP notebook 袋 / 套

買 o野之前上來問下先麻
觀星是答案 發表於 2011-9-14 09:48
100蚊由佢喇
作者: 觀星是答案    時間: 2011-9-14 23:03

100蚊由佢喇
Enzo 發表於 2011-9-14 21:56
100 蚊事少, 屋企多件垃圾事大
作者: nissin    時間: 2011-9-14 23:28

= =頂.....買機果時順手訂埋thinkpad個袋
/_\點知頭先上網睇......果個袋都唔fit的.....大都算.....仲要成個4:3咁既款
今次真的柒了
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=2 ...
Enzo 發表於 2011-9-14 02:16
留個位俾你放埋火牛
作者: Enzo    時間: 2011-9-15 00:51

留個位俾你放埋火牛
nissin 發表於 2011-9-14 23:28
火牛, mouse, usb rom麥都放得入喇.....
作者: 電親個腦    時間: 2011-9-18 01:04

Version 1.21-1.11
UEFI: 1.21 / ECP: 1.11

(New) Improved system performance when heavy program is executed with 65W AC adapter.
(New) Improved system boots time.
(New) Improved fan rotation speed control.
(New) Disabled sending keyboard scan code when lid is closed.
(Fix) Fixed an issue where 1820 error might be displayed when using external fingerprint reader with disabled internal fingerprint reader.
(Fix) Fixed an issue where system might not boot when Smartphone was connected on USB port.
(Fix) Fixed an issue where system might not boot from bootloader program.
(Fix) Corrected spelling mistakes in BIOS setup menu.

http://support.lenovo.com/en_US/ ... page?DocID=DS018805
作者: Enzo    時間: 2011-9-18 04:00

Version 1.21-1.11
UEFI: 1.21 / ECP: 1.11

(New) Improved system performance when heavy program is executed with 65W AC adapter.
(New) Improved system boots time.
(New) Improved fan rotation speed ...
電親個腦 發表於 2011-9-18 01:04
improved 可以係解快過800mhz, 但唔代表等如sure行到full speed
作者: Error_404    時間: 2011-9-18 14:23

ThinkVantage System Update 只出到1.19.....等下先
作者: 觀星是答案    時間: 2011-9-18 16:18

ThinkVantage System Update 只出到1.19.....等下先
Error_404 發表於 2011-9-18 14:23
system update 係另一隊人做, 慢 update 好合理
特別係呢 d 唔重要的 update
作者: Error_404    時間: 2011-9-19 10:31

試了新bios, 都係行唔到 全速
作者: Enzo    時間: 2011-9-20 02:00

佢個RECOVER MEDIA分BOOT MEADIA同DATA MEDIA
有麥分別?

歡迎光臨 PC Infinity (http://pcinhk.com/discuz/) Powered by Discuz! 7.0.0