C*, bu部Lenovo 3000 G410 ...

如果係買既話, 佢有冇D咩暗病, or 其他需要留意既地方
呢架機幾好的, so far 都無咩鑊氣

佢只係大部 o的, 同重身少少
so heavy
Vincent's Gallery
http://www.vincentkwok.hk

有緣便玄, 無緣便完. 信是有玄, 一切隨緣.
緣是天定, 份是人為. 隨遇而安, 一切順其自然.
原帖由 觀星是答案 於 2008-9-4 09:54 發表
呢架機幾好的, so far 都無咩鑊氣

佢只係大部 o的, 同重身少少
ic, thanks!

咁一開始剷左佢個home basic 裝個vista ultimate係咪冇問題(因為做recovery晌晒隻碟到)?
原帖由 Oops 於 2008-9-4 09:55 發表
so heavy
我很slim, 但我很大力
原帖由 Katecca 於 2008-9-4 09:57 發表

ic, thanks!

咁一開始剷左佢個home basic 裝個vista ultimate係咪冇問題(因為做recovery晌晒隻碟到)?
once format 隻 harddisk
個 one key recovery 就會失效, 要修復這個問題是需要俾錢的
因為這會當係人為損壞

跟機俾的 CD 只係一隻普通的 Windows setup CD + driver 碟
全部要人手裝的
How to backup "one key recovery" #question#

原帖由 觀星是答案 於 2008-9-4 10:16 發表

once format 隻 harddisk
個 one key recovery 就會失效, 要修復這個問題是需要俾錢的
因為這會當係人為損壞

跟機俾的 CD 只係一隻普通的 Windows setup CD + driver 碟
全部要人手裝的 ...
咁到時我用佢隻windows setup CD黎剷機同裝機, 個one key recovery 咪又會冇左 @_@

個one key recovery作用大不大的
原帖由 nissin 於 2008-9-4 10:20 發表
How to backup "one key recovery" #question#
no way ~
原帖由 Katecca 於 2008-9-4 10:41 發表

咁到時我用佢隻windows setup CD黎剷機同裝機, 個one key recovery 咪又會冇左 @_@

個one key recovery作用大不大的
你唔係用套碟去 recovery 的
你用個 recovery key 開機, 就會直接入 o左 recovery mode
原帖由 觀星是答案 於 2008-9-4 10:44 發表

你唔係用套碟去 recovery 的
你用個 recovery key 開機, 就會直接入 o左 recovery mode
即係做recovery果一份都係晌harddisk另一個partition到?
原帖由 Katecca 於 2008-9-4 10:59 發表

即係做recovery果一份都係晌harddisk另一個partition到?
yes

原帖由 Oops 於 2008-9-4 11:11 發表

yes
但C*之前好講過大學機係用碟做recovery
原帖由 Katecca 於 2008-9-4 11:47 發表

但C*之前好講過大學機係用碟做recovery
大學機 = HKU, UST
不包括 ive, BU, CityU

呢 o的唔係大學機
原帖由 觀星是答案 於 2008-9-4 12:00 發表

呢 o的唔係大學機
點解會有咁分法
原帖由 Katecca 於 2008-9-4 12:12 發表

點解會有咁分法
因為係唔同 grade 的大學 ....
原帖由 觀星是答案 於 2008-9-4 12:54 發表

原帖由 觀星是答案 於 2008-9-4 12:54 發表

我要過檔去HKU做
原帖由 觀星是答案 於 2008-9-4 12:00 發表

呢 o的唔係大學機
即係今年全部lenovo都唔係大學機

原帖由 nissin 於 2008-9-4 13:39 發表

唔係大學機其實又洗乜要check係唔係student / staff
原帖由 nissin 於 2008-9-4 13:39 發表

唔係 special build

以前 UST / HKU 都會特製一批 config 特別怪 o既機去迎合佢地需求
如 T40 配 Radeon 9000, T41 配 FireGL, 個 Windows 又係 custom image 去方便佢地個 support center

所以 HKU / UST 連 parts o既 part number 都唔係 ibm 用開 o既 ##?#### (44Y0178) 格式, 而用 #####.# (32595.1)

係香港獨有的 part number, 去到其他地方整機就會換 temp parts, 要返來 HK 先有 parts 整
原帖由 觀星是答案 於 2008-9-4 23:33 發表

唔係 special build

以前 UST / HKU 都會特製一批 config 特別怪 o既機去迎合佢地需求
如 T40 配 Radeon 9000, T41 配 FireGL, 個 Windows 又係 custom image 去方便佢地個 support center

所以 HKU / UST 連 par ...
咁即係有無平到先

原帖由 nissin 於 2008-9-4 23:51 發表

咁即係有無平到先
無 ~ 今時都唔同往日啦
以前 o的機食水深, 你去買自然覺得好平

依家賣機無肉食
何來水位平俾你

U program 價, 你可能呢個月唔會 o係腦場見到
不過下個月就難講 lor
原帖由 觀星是答案 於 2008-9-4 23:57 發表

無 ~ 今時都唔同往日啦
以前 o的機食水深, 你去買自然覺得好平

依家賣機無肉食
何來水位平俾你

U program 價, 你可能呢個月唔會 o係腦場見到
不過下個月就難講 lor ...
例句:早買早享受
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
原帖由 Katecca 於 2008-9-4 09:57 發表

我很slim, 但我更七六