我打算買夠 4GB O:-)
到底啦
同事同我講, 大陸 ram 價今日會開始升, 香港應該會跟 wo
原帖由 月金 於 2007-4-26 11:01 發表
無陰公
我七百幾時入
依家入到兩條
即係好似 XCCW o的股票 o甘
入早 o左 ~

之前買到一手, 依家用同一舊錢買到 ....
原帖由 Gut穿富浪 於 2007-4-27 12:32 發表
好耐冇理過 hardware 野,
請問早期的 a64 u 應該配咩 ram? ddr2 得唔得的?
你 o個粒係 Althon 64
用的是 Socket 754 / 939 吧 ?
never mind 啦, 都係用 DDR-400 (DDR1)
原帖由 BlueFish 於 2007-5-11 18:15 發表

Samsung DDR-400 1G 現在幾銀#question#
見到最平 $450
不過 ~~~ 無貨的

有貨最平 $490
by the way
我尋日同個 fd 去汁料砌機
發現 Cosair DDR2 667 1GB 開始缺貨
1GB Twin pack (2GB total) 直頭全場都無

所以 ....
我今日買 o左 Cosair 1GB DDR2 667 x2
and Intel DG965SS ... (MATX)

正等緊 E2140 派大貨, 跌價跌到跳樓 !

本來想用來砌 HTPC 的 P4-M 1.8G / i865 底板 + 1GB ram 就會用來 replace 依家我台 FTP server 用緊的 P3 800 / i815 底板 + 512mb Ram
原帖由 kelvinlok 於 2007-5-14 23:44 發表

Cosair 1GB DDR2 667 x2幾錢#question#
295 * 2
原帖由 kelvinlok 於 2007-5-15 00:05 發表

入多兩條插夠4gb都好#yup#
for me
我用來玩 HTPC, 2GB 都是太多了

for u
好快 o的去買, 開始缺貨, 我搵 o左 3 家先搵到
原帖由 kelvinlok 於 2007-5-15 15:17 發表

290 * 2
買唔到 Cosair ....
有價無貨
原帖由 kelvinlok 於 2007-5-15 15:40 發表

我就係買corsair
我最平見到 285 tim
原帖由 Error_404 於 2007-5-15 15:41 發表
買 ADATA / S-T 囉, 都好好超, 上 800 實無問題
唔駛好超, come 用就得
反正我用來配 E2140, 用來砌 fanless HTPC
原帖由 月金 於 2007-5-15 16:57 發表

$250 is coming
summer holiday is coming
我依家睇緊幾時會漲價呢
原帖由 firework 於 2007-5-15 17:30 發表
E2140,fanness都係太勉強啦,TDP 45W,但係用Intel自己o既計法.
intel chipset又太食電,如果再插張display擋風, 會死得好慘
45W 是大家一廂情願的想法
我同事今日同我講, 話佢地同 Intel 開會 .....
佢地話 .....

唔講得
haha
消息說, $150 / 1GB DDR2 667
原帖由 咚記 於 2007-5-16 00:58 發表
係真唔係呀... #question#
是 "消息說"
沒有科學根據的; 有興趣者不妨等到 $150 / 1GB DDR2 667 先買
其實依家市場對 DDR2 ram 的需求飽和了沒有 ?
如果已經飽和, 無咩人買 ram, 而 ram 的 stock 仍是大量, and ram 仍不斷生產的話
那麼 $100 一條 1GB DDR2 ram 也不出奇 wo !!!
原帖由 Error_404 於 2007-5-16 12:06 發表
Vista 過份睇好關係
俾你有 4GB ram 都無用
要有 Chipset support + 64bit Windows 先用到
原帖由 Error_404 於 2007-5-26 01:17 發表
返大陸買 #yup#
warranty is a big problem
原帖由 Error_404 於 2007-5-26 01:42 發表
要買既....其實唔差在個幾十蚊.....升返就無畏
I brought 2GB DDR2 667 already
原帖由 herman 於 2007-5-26 09:54 發表

可唔可以 mix 埋用 / 轉做 ddr2 #question#
你要換底板換 CPU 先可以轉用 DDR2

btw, 你架機砌 o左幾耐 ? 我忘記了