windows 7.0

Windows 7.0
裝機時無打 key 入去, 有 30 日時間可以 activate

估唔到佢 driver 都幾齊下, 好多 device 都可以認到
包括我張 ATI HD3450, Compro / WinTV 的 TV card 等

如果大家想拎隻 Windows 7 一齊研究下, 可以參考以下 URL
http://www.pcinhk.com/discuz/vie ... &extra=page%3D1
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
原網跟來就已經係用 IE8 Beta 2
不過真係勁多 bugs, 有 O的用 CSS 的 website 會出唔到正常 font size
我 O係度 upload 圖, upload 完一張, 第二個 attach field 都唔識彈出來

看來都係要再等下 update
估唔到 Pre-Beta (即係連 Beta 都未係的版本) 都有 security update 可以 O係 Windows update 度 download
仲有 update hardware driver ~

P.S. 我尋日中過招, 個 IBM Track Point Keyboard /UltNav Keyboard 個 driver 係唔 work 的
裝完個 track point 同 touchpad 都唔 work, 按 Keyboard 個 Fn key 仲會出 blue screen, reboot tim ....
我最需要 O既 Media Center ~
個介面都改得好勁下, 同 Vista 個排位唔同晒

Windows 7 已經 support 到 DMB-TH , 亦都內建 codec
基本上已經 support 到香港的高清電視

Windows 7 內建的 Microsoft compile ATI HD 3450 Display card driver 已經 support 硬解高清
睇 HDTV 個 CPU usage (E2140) 可以維持在 10% - 20% , 我 cap 圖用的 CPU usage 高過播 HDTV

不過睇 HD Jade 仍然有爆格情況, 而且幾嚴重下, 約 10 秒就有一下
睇 J2 就完全無問題啦
裝埋bluebadge啦
總結
Windows 7 O既使用的系統資源比 Vista 低, 整體而言真係順好多
開機速度亦改善 O左好多

MCE 功能亦都已經越來越完善

Windows 7 絕對係值得期望之作

大家不妨考慮下跳過 Vista, 直接由 WinXP 直上 Windows 7 #yup#
原帖由 kelvinlok 於 2008-11-21 00:31 發表
裝埋bluebadge啦
聽日會試 #yup#
原帖由 觀星是答案 於 2008-11-21 00:43 發表
總結
Windows 7 O既使用的系統資源比 Vista 低, 整體而言真係順好多
開機速度亦改善 O左好多

MCE 功能亦都已經越來越完善

Windows 7 絕對係值得期望之作

大家不妨考慮下跳過 Vista, 直接由 WinXP 直上 Windows 7  ...
內置大部份日常CODEC#yup#
原帖由 kelvinlok 於 2008-11-21 08:18 發表

內置大部份日常CODEC#yup#
flv xvid rm 都有?
原帖由 觀星是答案 於 2008-11-20 23:43 發表
原網跟來就已經係用 IE8 Beta 2
不過真係勁多 bugs, 有 O的用 CSS 的 website 會出唔到正常 font size
我 O係度 upload 圖, upload 完一張, 第二個 attach field 都唔識彈出來

看來都係要再等下 update ...
IE8預到D問題係因為好多網都hardcode左for ie的code, 咁ie8用default mode睇就會有問題, 所以要人手轉用compatible mode
原帖由 閒魂 於 2008-11-21 08:20 發表

flv xvid rm 都有?
你flv, rm冇得好講啦...
xvid, divx都有的
原帖由 kelvinlok 於 2008-11-21 08:20 發表

IE8預到D問題係因為好多網都hardcode左for ie的code, 咁ie8用default mode睇就會有問題, 所以要人手轉用compatible mode
IE8 可以過 Acid2 Test 的…
即係佢既處理方式/效果已經同 Firefox3, Safri 果 D 差唔多了…
開機用左幾多 RAM

IDLE CPU  KEEP 唔到 KEEP 2% 以下?

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 閒魂 於 2008-11-21 09:07 發表

IE8 可以過 Acid2 Test 的…
即係佢既處理方式/效果已經同 Firefox3, Safri 果 D 差唔多了…
我知佢過到acid2, 但係就係因為咁所以用過到acid2的standard行返for ie6/7的code咪有問題囉
原帖由 kelvinlok 於 2008-11-21 11:32 發表

我知佢過到acid2, 但係就係因為咁所以用過到acid2的standard行返for ie6/7的code咪有問題囉
我諗呢個地方真係令 M$ 幾鑑尬…
之前靠非標準支持黎逼人用 IE
而家整返個支持標準的 IE8 出黎…
咁同叫人唔好 update 無咩分別

就好似幾年前 poly 都發 email 叫人唔好 update IE7 或 vista … 因為自己寫左好多網頁有問題
原帖由 Error_404 於 2008-11-21 10:00 發表
開機用左幾多 RAM

IDLE CPU  KEEP 唔到 KEEP 2% 以下?
開機用 600mb ram 以下
CPU usage .... 我粒 E2140 無咩 resource, 掂下已經跳上 10% usage, 無咩可能 keep 在 2% 以下吧 ....
佢一直都可以 keep 在 6% 以下 (基本上多數時間都係 1% - 4% 跳下跳下), 我 check 過, 架機用 O個 6% 入面, O的 CPU resource 多數都係用 O係 File Indexing

詳見下圖
windows 7可能係我第一隻會買既正版windows
原帖由 特警仔 於 2008-11-22 01:25 發表
windows 7可能係我第一隻會買既正版windows
呢隻可能係第 3 隻我會傍水買的 Windows (之前我買過 98SE 同 XP)
再附加多一樣 O野
就係依家 Windows 7 話就話係 core, 可以用返 Vista Driver, 不過其實我睇就唔係完全兼容

我試到 Intel 底返個 ME driver (HECI) 裝完會 report 有問題 (Driver software 未裝)
同埋 ATI display driver 8.11 for vista, 睇 HDTV 會出現緣畫面, 要 restart MCE 先可以

看來暫時都係用住 Microsoft compile 的 ATI driver 先會好 O的
你講到咁吸引真係要買正版wor
好似好正
講起IE 8.......真係火~~成日死~~用FF3 又去唔到馬會WOR~.......真係只怪自己手多~~依為谷用來開一開某些WEB

[/URL]
其他用戶報告 (於 hk 依 pat 屎)
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=1
原帖由 神行太保 於 2008-11-22 03:11 發表
好似好正
講起IE 8.......真係火~~成日死~~用FF3 又去唔到馬會WOR~.......真係只怪自己手多~~依為谷用來開一開某些WEB
ff 用 ie tab 咪用到馬會..
Install O左 Bluebadge 之後, 個 taskbar 都變埋半透明

個 task 可以開 history O既 files
IE8, 我打 O左 "pc" 呢合兩個字入去之後, 就彈晒有關 O既 history 出來
真係唔知是福還是禍, 唔知會唔會有條友打個 "sex" 字入去 .....
今日同個 friend 整機, 架機 O甘 O岩係一張 GeForce 8400GS
O甘我就一於唔客氣, 拆出來試下行 HDTV #yup#

Windows O既計分方式應該唔會有錯, 張 8400GS O既性能, 比我用開的 HD3450 是差一點點吧

事不宜遲, 立即開個 HD Jade 來睇下先 !

................. wa 正呀 ! 無再爆格啦 ! 不過要用 CPU full load 來換 ......
裝埋個 pure video 去睇下 ~~

結果係 ........ 2 個字講完 -> "side 氣"

影都無埋 !
post 1 update O左, 留意下 #yup#
有KEY可以activate