Display card 們, 我受夠了

為 o左架 HTPC, 我已經筋疲力盡 ....

首先, 我第一步已經行錯, 就係 2 年前買 o左張 ATI X1650
當時的確無咩問題, 因為未有 HDTV

及後, 有 o左數碼電視之後, 張 X1650 明顯係無法應付需要
所以就換 o左張 HD3450 , 惡夢就開始了 ....
何不n卡
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
原帖由 觀星是答案 於 2009-3-22 23:01 發表
為 o左架 HTPC, 我已經筋疲力盡 ....

首先, 我第一步已經行錯, 就係 2 年前買 o左張 ATI X1650
當時的確無咩問題, 因為未有 HDTV

及後, 有 o左數碼電視之後, 張 X1650 明顯係無法應付需要
所以就換 o左張 HD3450 , ...
我用HD 2600 無咩問題喎

原帖由 電親個腦 於 2009-3-22 23:03 發表
何不n卡
聽我講埋先

我換 o左 HD3450 之後, 的確係硬解到 HDTV, 不過係用 DVBViewer
但我其實係想用 MCE

問題係, vista MCE 搞極都唔可以令張 card 正常硬解
HD Jade, J2 呢 o的 9 成時間都有問題, 包括 loop 死, 綠畫面, 爆透明格等

好啦, 終於有一日我個 friend 有張 GF-8400 唔要俾 o左我
我當時上網 search 過, GF-8400 係可以硬解 HDTV 的 ....
我試過4850都係咁的
GF8400硬解係差D的
GF8600以上會好D
但係, 原來舊的 8400GS 係唔可以硬解 VC-1 (可以硬解 H.264 only)
新 o既就可以

我個 friend 俾我 o既就係舊款 8400 .... 唔怪得點 set 都只可以軟解 ...

今日, 我做足晒功課, 走去買張 GeForce 9300GE
返到屋企裝好晒 driver, 不過有 o的唔對路, 就係 o的色好古怪
同埋個 speaker 會無啦啦 bo bo 聲

試下 format 個 windows 再裝多次
結果都係 side 時間 ..... 問題依舊

天啊 .... 我只係想用 MCE 睇下電視 o者, 點解要 o甘對我啊 ....

聽日要出返去 shop 換 display card ....
原帖由 杰仔 於 2009-3-22 23:50 發表
我試過4850都係咁的
其實, ATI card 都係 o甘的
我試埋張 HD 3870 都係一樣 ... Vista MCE 用 Power DVD codec
or Win 7 MCE 用 Windows 個 codec 問題都無改善
一於四核軟解
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
原帖由 觀星是答案 於 2009-3-22 11:57 PM 發表

我試埋張 HD 3870 都係一樣 ... Vista MCE 用 Power DVD codec
or Win 7 MCE 用 Windows 個 codec 問題都無改善
呢個問題我真係唔明點解過左咁耐,都仲係咁
原帖由 電親個腦 於 2009-3-23 12:03 AM 發表
一於四核軟解
只係食資源問題就當然冇所謂
普通一粒2cores都可以
但畫質..
我之前用GF8600同依家GF9500睇高清昤要停左WCG先
原帖由 杰仔 於 2009-3-23 00:11 發表

只係食資源問題就當然冇所謂
普通一粒2cores都可以
但畫質..
唔係軟解靚過硬解?

原帖由 csc 於 2009-3-23 00:12 發表
我之前用GF8600同依家GF9500睇高清昤要停左WCG先
WCG 又唔係用 display card 跑

原帖由 電親個腦 於 2009-3-23 00:17 發表

唔係軟解靚過硬解?
1 ) 架 HTPC 想盡量省電, 用 E6400 都覺浪費電力而用 E2140
2 ) E6400 軟解走馬燈其實都係唔順, 我用張有問題 O既 GF9300 or 無問題 O個陣 O既 HD3450 睇走馬燈係順過 G86 的 GF8400 軟解走馬燈
3 ) G86 的 GF-8400 軟解無 HD3450 個色 O甘實
我都係被 HDTV 搞亂晒個 plan …

張 WinTV 150 又浪費了…
原帖由 觀星是答案 於 2009-3-22 23:57 發表

HD2xxx#question# #question#

原帖由 nissin 於 2009-3-23 08:28 發表

HD2xxx#question# #question#
我有張 HD 2600 Pro, o個張行硬解會震, 用咩 program 都係 o甘
睇碟又無事
原帖由 觀星是答案 於 2009-3-23 10:01 發表

我有張 HD 2600 Pro, o個張行硬解會震, 用咩 program 都係 o甘
睇碟又無事
法#question#
不如......買部電視
Try to use difference version of driver. Some ppl said 8.11 is most stable for hardware decode....
原帖由 閒魂 於 2009-3-23 10:22 發表

法#question#
成個 screen o的畫面 o係度震
原帖由 馬高仔 於 2009-3-23 11:11 發表
不如......買部電視
係, 有 o甘諗過
但係 .... 當時 4k , 買個可以錄影 o既高清機頂盒都要啦 ...
仲可以聽歌, 睇 DVD, 聽收音機 o甘, 算係超值架啦
你淨左好多display card喎
原帖由 戇男 於 2009-3-23 13:11 發表
你淨左好多display card喎
你講得好正確 #yup#
我用3650[AGP]沒這問題
i am using HD4870X2 for HDTV...no problem at all wo...
大家 .... 其實係唔係行緊軟解 ....
epc 日日都有人話用 ATI 硬解有問題

點解你地個個都無問題 ....
我用2600 XT 都無問題, 但係就無試過MCE

原帖由 觀星是答案 於 2009-3-23 18:48 發表
大家 .... 其實係唔係行緊軟解 ....
epc 日日都有人話用 ATI 硬解有問題

點解你地個個都無問題 ....
我無玩高清手指,所以唔知張4870 得唔得
CHANGE