多用途動物機再次起動 !

呢個故仔 O既上集, 係發生 O係好耐好耐以前 .....
O個陣時, pcin 的後備 server, 是一台身經百戰的 P3 電腦
config 如下:
Socket 370 Celeron 850
Asus CUSL-2 i815 s/b
MGA G200 display card
Realtek 8139 10/100 LAN card
WD 400EB HDD x 1
Seagate 120GB HDD x 1
SPI 250W PSU

它長時間運作了 2 年多
直到有一日 .... 屋企跳 fuse ....

佢 O既生命亦都完結了

不過, 故事的下集, 今日就要開始了 #yup#
懷念舊server的ipb:-(
原帖由 kelvinlok 於 2009-4-14 21:29 發表
懷念舊server的ipb:-(
已經沒有了 ...
原帖由 觀星是答案 於 2009-4-14 21:52 發表

已經沒有了 ...
再講下新機 config:
Core2Duo T5600 (notebook CPU)
潘多拉 P194GMSM ITX 底板
京士頓 2GB DDR2 ram
60GB notebook HDD
80W 外置火牛

係咪好簡潔呢 ~
其實講 O甘多, 我都係想借下位上圖 ~
做個機箱 O既開箱文 O甘 #yup#

先來第一張圖, 個盒 .... wa !
同 coolermaster, antec O個 O的無得比呀 !
個盒上面乜都無 O既 !?
Morex 淨係做 OEM 生意? 代理建達又係 .... 人地唔俾個彩盒, 自己都整返個啦 ! 駛唔駛 O甘 "簡潔" 呀 ....
仲要賣成 6 百幾蚊, 貴過 coolermaster O的 elite 3xx 系列架啦 !

再睇下入面 ~ wa !
間間都係 O甘上下架啦, 一個主體 + 一盒配件
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
睇下個盒入面有 O的乜 ...
機箱主體
火牛
Power Cord
底座
螺絲包
膠腳
quick install guide

再睇真 O的隻件牛 ...
output 係 12V 6.67A, 即係 80.04W 輸出
再睇真 O的隻箱先 ...
前置 USB, Audio outjack, 應有就有啦 ~
底下係 notebook optical drive 位
用notebook CPU, 太高成本了
詠春
拆開底殼, 裝隻 harddisk 先 ~
不過我無 CD-ROM 要裝, 所以個 CD-ROM 位可以留空
原帖由 BlueFish 於 2009-4-14 22:48 發表
用notebook CPU, 太高成本了
一陣你就知用 notebook CPU O既好處了
好 ~ 再睇下有咩接頭先 ~
12V 火牛分出來有
20 pin ATX power
4 pin CPU 電源
1 x SATA
1 x 4 pin 大頭
1 x 細頭

其他呢就有 1 x front USB + 1 x AC97 front audio connector
好, 等我將 O的 parts 裝上去先 ....
砌呀, 砌呀, 砌呀 ....

好 ! 搞掂, 完成圖 ....
放架機上神主枱先 ~ #vamp#

睇下個用電量 ~ 登.登.登 ~ 登 ~
idel 24W !

正 ! 好滿意 ! 呢個就係我砌 notebook CPU O既原因了 #yup#
原帖由 觀星是答案 於 2009-4-14 23:06 發表
放架機上神主枱先 ~ #vamp#

睇下個用電量 ~ 登.登.登 ~ 登 ~
idel 24W !

正 ! 好滿意 ! 呢個就係我砌 notebook CPU O既原因了 #yup#
成本用左幾多$#question#
詠春
成set野幾$,好"的色"呵
CHANGE
原帖由 BlueFish 於 2009-4-14 23:09 發表

成本用左幾多$#question#
睇你用咩 CPU 啦
差唔多 spec O既 CPU (333FSB 1.83GHz, 2MB L2)
Core Duo T2400 $500
Core 2 Duo T5600 $800
分別在於 T5600 行到 64bit

底板 $599
2GB DDR2 667 $130
機箱 $620
harddisk 不用錢, 我大把 notebook HDD (街賣 2.5" 320GB 係 $430)
Notebook CD-ROM 是 $300 左右 (我沒有配, 所以又係 $0 )

O甘我 total 用 O左 $2149
如果你地買 320G HDD + DVDRW 就要約 $2900 啦
溫度都唔錯
ITX 底板$599 都幾抵玩呵
CHANGE
裝機後感
機箱夠細夠 "的色", 省電又寧靜, 放埋一邊由佢自己玩狐狸先生, 猴子小姐, 電驢伯伯的確一流
機的外殼大部份都是網, 散熱好正, 熱力唔會焗死在機箱內

不過 O的線長得有 O的過份, 我用 O左好多時間先收埋晒佢地 (依家收 O左 O係 CD-ROM 位, 如果要裝 CD-ROM 的朋友就.... 要再諗下點執線了)

總括來講, 呢個組合係好 O岩我用
原帖由 出貓仔 於 2009-4-14 23:34 發表
ITX 底板$599 都幾抵玩呵
塊板雖然係原裝盒裝
不過無 manual, 無 driver cd

要自己研究下點整 wo

我就好彩, O個 O的 USB, audio 頭我都搵到點插
之後上 google 一個個 hardware ID O甘搵返 O的 driver

呢塊底板要用好多時間同佢死過的
等我講下呢台 server 即將會提供咩服務啦
1 ) http server
2 ) ftp server
3 ) proxy server
4 ) BT
5 ) emule / eDonkey
6 ) Foxy (maybe)
我對呢個機箱都好有興趣
Revo好似抵屌D
原帖由 戇男 於 2009-4-14 23:55 發表
我對呢個機箱都好有興趣
呢個箱好難搵的, 我搵晒 3 個商場, 只有一個地方有現貨
原帖由 kelvinlok 於 2009-4-15 00:02 發表
Revo好似抵屌D
this one ?
http://www.engadget.com/2009/04/ ... -may-18th-releas/as
原帖由 觀星是答案 於 2009-4-15 00:08 發表

this one ?
http://www.engadget.com/2009/04/ ... -may-18th-releas/as
#yup#
原帖由 觀星是答案 於 2009-4-14 23:42 發表

塊板雖然係原裝盒裝
不過無 manual, 無 driver cd

要自己研究下點整 wo

我就好彩, O個 O的 USB, audio 頭我都搵到點插
之後上 google 一個個 hardware ID O甘搵返 O的 driver

呢塊底板要用好多時間同佢 ...
甘都得...
詠春
原帖由 BlueFish 於 2009-4-15 00:57 發表
甘都得...
係... AMY0001 , VEC0888 O甘 search ....
普通nas都係呢個耗電量?
原帖由 杰仔 於 2009-4-15 03:41 發表
普通nas都係呢個耗電量?
NAS 做唔到 o甘多 o野玩呢 ~