我部機成日都開唔到, 但mon同主機都有power到的~
就係個mon冇野show, 機都照load
之前搵人睇過一次,  佢換左個ram同reset左次bios粒電
但過左一個月之後又係咁

我試過按實粒電, 就會開到機
會唔會係放個粒電既位鬆 ...
crazy 發表於 2009-6-13 19:37
Reset CMOS ?
]點按實? Desktop 定 notebook?

呢類問題通常唔關 RTC battery 事
建議搵張 debug card 睇下出咩 code, 無就叫另一個師傅睇過
叫你換 parts 死都唔好換住, 你話考慮下先, 俾 10 蚊打發佢走, 上來話俾我地知個師傅 check 到咩, 叫你換咩先再決定
哈哈...........個師傅會好多謝你
紅豆 發表於 2009-6-13 21:02
無計啦, 依家出面好多師傅, 明明係中毒 / settings 問題都夾硬話人有 hardware 問題
迫人換 parts

有 O的仲衰, 收走架機話幫你 full check, 結果返到主人度時, 面目全非, 除 O左個殼 ....
叫佢地成班大師傅幫你 check 機啦
Dog Kill Man + 帥哥 + IS ~ 佢地一定掂
推黎推去=.=
crazy 發表於 2009-6-13 22:47
你 O甘諗只係 O岩一半 ~
為何這樣說{:2_97:}
電親個腦 發表於 2009-6-13 23:43
因為我係受監管的
帥哥就唔同啦, 有大把前途
=口=!!.....

哈哈帥哥不是也受欣宜監管?
crazy 發表於 2009-6-14 00:48
唔打緊, 佢地 3 劍俠, 唔會俾人懷疑的
真係唔夠你地講, 完敗
電親個腦 發表於 2009-6-14 02:03
O甘決定了, 你地去啦
請問是否ram黎=.=?
之前個c父就係換左個ram, 後來冇事左一個月又係咁
仲有時不時會自動reboot

太感動終於有人講正題
crazy 發表於 2009-6-14 11:17
佢上次都換過 ram, 又壞 ram O既機會細過中六合彩
仲有, 你講 O既 symptom 我每日 O係維修中心, 有 > 50 架機係 O甘
有 O的死底板, 有 O的死 ram, 有 O的死火牛, 有 O的死 CPU, 有 O的係漏電, 有 O的係入 O左水

真係好難以你呢個簡單 O既描述去排錯, sort 個問題出來
唔知整同砌過部新既價$.....遲兩日忙完手頭上既野拎部機比人CHECK下先!!!!!!
THX!! orz
crazy 發表於 2009-6-14 16:51
整:
底板: LGA775 -> 400
火牛: 300W -> 200
Ram: DDR2 2GB -> 200
人工: 100

砌過架
文書機, 大大架, < 2k
一舊水..... 偶像你唔係收開五舊一部架咩
馬高仔 發表於 2009-6-14 21:10
市價同我收 o既價係唔同
一舊水..... 偶像你唔係收開五舊一部架咩
馬高仔 發表於 2009-6-14 21:10
所以我覺得 even 係廠機, 都係無前景的
架機整返好未 ?
我未得閒呀=.= 因為呢幾日都唔得閒....聽日又要返大陸返成個星期....
真係返到黎先算啦要!!
btw, c*大大唔係打算整個[免費維修電腦]service咩
crazy 發表於 2009-6-20 01:14
哦 ~
O甘要睇下呢度 O的人肯唔肯, 我整就一定唔會上門的
送去黃大仙 MTR 俾我, 我收走 check 或者可以考慮
其實IS同你真係住得好近

雖然我都係
ANTI@# 發表於 2009-6-20 07:30
就一齊去啦