soft mod of 4870X2

搞完硬改再搞軟改
材料:
HP USB Boot Utility - 整 usb boot disk 用
USB bootup image  一個
ATIFLASH - flash GPU BIOS 既 Utility
ASUS TOP BIOS 兩個
ATI RBE Utility - 睇 info 用
GPU-Z - 睇 info 用

今晚開工
聽講 flash 完個 top bios 張卡各方面都好左...穩定 / 快
仲可以突破 CCC core 800 Hz 既 limitation
o係 Windows 唔 flash 得咩 ? 我張張 48xx 都係 o係 Windows backup 個 image 出來, o係 Windows 改 value
之後 o係 Windows 再 flash 返入張 card, 最後 reboot 一次就會 take apply
觀星是答案 發表於 2009-10-7 17:01
1) 晌 DOS environment 不嬲穩定過用 windows..
2) 用 windows 既 utility 去 flash 個 bios, 有部分人話flash 後會出 interface mis-match
我張4870熱到hihi
杰仔 發表於 2009-10-7 17:18
聽講個 top bios 晌 fan profile 都有唔少改善...
  可以一試
一陣得不償失
神行太保 發表於 2009-10-7 16:45
做足準備工夫就唔會出事....
backup 定個原本 bios 先, 做足資料搜集
開頭我都係 o甘諗
不過最終都係敵唔過一個 "懶" 字
觀星是答案 發表於 2009-10-7 17:37
反正而家可以用 usb boot.up..唔洗特登整 boot disk,
都好方便啦

失敗...
用左几款 asus top bios 都會花畫面 (boot 機,入機後) 行 game 就更加唔洗講...
之後 flash 返舊 bios, 用 ATI RBE 改 core/mem upper limit, 電壓
最後改到係 (core/mem/voltage)
Saving mode:  300 / 250 /  1.050
Default: 750 / 900 / 1.25
gamiing: 790 / 915 / 1.25
順便改埋個 vendor id i like asus
再將呢個自家改既 bios flash 入去
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
睇返 gpu-z 個 log..
行 game 時 GPU 全速 (800.0 / 912.5) core 溫度大約係 56-57
睇黎超一超就可以變身做 4890X2
而家個 cooler 壓得住個溫度,應該大有 oc 空間
唔加電壓摸頂 Core 830 / 975 ,但 mem 去到咁高就有點熱..所以 830 / 915 就比較好D
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
有啊,但調到 975 行完大迷信 06 後最高溫度去到 102-104,  雖然無 halt...但去到咁熱感覺唔好嘛,加上效果又唔係話提升好明顯,所以就超少少算了 900 -> 915
原來係 VRM temp 黎, ATI offical site 話最多 105 度, 但一般人試到 125 度左右都唔會出事

http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=68760

http://www.tomshardware.com/foru ... elero-4870x2-review
百幾度......咁case入面去到幾多度??
神行太保 發表於 2009-10-10 12:37
~ 5x-6x 度