原帖由 閒魂 於 2007-4-29 01:26 發表
6.4G 係 99年頭 top model
99 年 9 月21 日的 64M SD RAM = 1200 左右
唔通我小六換過部機
d 記憶好混亂now
原帖由 I.S. 於 2007-4-29 01:26 發表

係咪同我小四部機ge config 混合左
可能我記錯gua
太細個la
呢個一定係 Upgrade o左的 config 啦
我同人砌 K6-2 300MHz
Win98 + 64mb SD-Ram 先有 6.4GB HDD ar !

呢個已經係 99 年 o既機啦
原帖由 觀星是答案 於 2007-4-29 01:29 發表

呢個一定係 Upgrade o左的 config 啦
我同人砌 K6-2 300MHz
Win98 + 64mb SD-Ram 先有 6.4GB HDD ar !
可能係都唔定
俾d 古董大家睇下
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
再來
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
係 wo.. P1xx 既機應該係行 DOS6.22+WIN3.1+WIN95 Tripple boot 架啵
我床下底仲有個 Asus P5-A 底板盒
內裡有一隻 2.1G Quantum harddisk, 裝 o左 Win97 的
同埋一粒 Tray 裝 K6-200 !

都差唔多有 8 -9 年啦, 唔知仲開唔開到機
原帖由 閒魂 於 2007-4-29 01:31 發表
係 wo.. P1xx 既機應該係行 DOS6.22+WIN3.1+WIN95 Tripple boot 架啵
當年我個 Win95 是同 DOS 6.22 Dual boot 的
入到 DOS 可以 call Win 3.1 的 shell 出來, 不是自己開 Win 3.1 的
原帖由 觀星是答案 於 2007-4-29 01:34 發表
我床下底仲有個 Asus P5-A 底板盒
內裡有一隻 2.1G Quantum harddisk, 裝 o左 Win97 的
同埋一粒 Tray 裝 K6-200 !

都差唔多有 8 -9 年啦, 唔知仲開唔開到機
第日可能好值錢呢
原帖由 觀星是答案 於 2007-4-29 01:35 發表

當年我個 Win95 是同 DOS 6.22 Dual boot 的
入到 DOS 可以 call Win 3.1 的 shell 出來, 不是自己開 Win 3.1 的
YES
諗起都幾懷念呢個 config,當時有好多好正既 320x240 高效能 DOS GAME 玩 的…
原帖由 I.S. 於 2007-4-29 01:37 發表

第日可能好值錢呢
我早 2 年見新高登, K6-2 350 + P5A-B = $20, 任 "簡" ....
原帖由 閒魂 於 2007-4-29 01:38 發表

YES
諗起都幾懷念呢個 config,當時有好多好正既 320x240 高效能 DOS GAME 玩 的…
Test Driver 1 同 2 #yup# #yup# #yup#
古典版食鬼 #yup#
最好玩係波斯王子 #yup#
原帖由 觀星是答案 於 2007-4-29 01:39 發表

我早 2 年見新高登, K6-2 350 + P5A-B = $20, 任 "簡" ....
咁唯有儲多十零廿年
原帖由 閒魂 於 2007-4-29 01:38 發表

YES
波斯王子, AXE ....
我因為想玩 game, 所以識裝晒所有 DOS driver ....
特別係 sound card, 真係唔易裝的 ~
原帖由 觀星是答案 於 2007-4-29 01:41 發表

我因為想玩 game, 所以識裝晒所有 DOS driver ....
當時隻 DOS 仙劍仲快過 Windows 仙劍的…因為 DOS 冇 direct X

基本上全部 DOS Game 都用 C+ASM 黎寫的…

攪攪下 config.sys 仲可以玩 Win98 還原光碟
原帖由 觀星是答案 於 2007-4-29 01:41 發表

有d game 要o係Dos 度裝mouse driver 先有得玩
我99年砌果部
~8月出的
p3 450
128mb sdram
mp via mainboard
fireball 8.4gb hdd
sony cdrom
250w
56k
一對philips 喇叭
一隻topcon15" crt
都係六千幾之ma
I dunno how to say, but...... i just want to say I love you~
我Sure我8年前部機config...

AMD K6-2 450MHZ
64MB SD-RAM...
6.4GB HDD~
仲有一部CD-RW

過萬既機黎架 @@
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 Enzo 於 2007-4-29 02:04 發表
我99年砌果部
~8月出的
p3 450
128mb sdram
mp via mainboard
fireball 8.4gb hdd
sony cdrom
250w
56k
一對philips 喇叭
一隻topcon15" crt
都係六千幾之ma
邊有咁平
原帖由 I.S. 於 29/4/2007 02:14 發表

邊有咁平
#yup#真的,聯合買的
I dunno how to say, but...... i just want to say I love you~
原帖由 Enzo 於 2007-4-29 02:52 AM 發表
#yup#真的,聯合買的
照計果時物價差唔多....
果間野專賣水貨( 摺左 )
應該有10年以上
486dx2
8*1mb ram
250mb hdd
好似洗左10k以上
當年
原帖由 ANTI@# 於 2007-4-29 01:25 發表

我記得我舅父係1995年買左部咁既機
pentium 133
80mb ram
5xx mb harddisk
s3 trio ???

$13xxx
80 MB RAM in 1995
Vincent's Gallery
http://www.vincentkwok.hk

有緣便玄, 無緣便完. 信是有玄, 一切隨緣.
緣是天定, 份是人為. 隨遇而安, 一切順其自然.
原帖由 I.S. 於 2007-4-29 01:40 發表

Test Driver 1 同 2 #yup# #yup# #yup#
古典版食鬼 #yup#
最好玩係波斯王子 #yup#
Test Driver 1 同 2 係87~89年...差唔多20年喇喎...
你係咪記錯

1991年7月13號...我屋企買左隻scanner...90dpi..256 color...
個價....夠我買8800GTS仲有錢找

原帖由 Oops 於 2007-4-29 04:20 發表

80 MB RAM in 1995
應該係 8M
Win95 8M 就夠行了…
原帖由 nissin 於 2007-4-29 11:06 發表

Test Driver 1 同 2 係87~89年...差唔多20年喇喎...
你係咪記錯
有咁耐咩
難道係我小一o個陣玩ge #question#
原帖由 閒魂 於 2007-4-29 12:40 發表
應該係 8M
Win95 8M 就夠行了…
81920kb
吧!
原帖由 閒魂 於 2007-4-29 13:51 發表
吧!
部野已經唔存在
原帖由 ANTI@# 於 2007-4-29 13:03 發表

81920kb
真有米
Vincent's Gallery
http://www.vincentkwok.hk

有緣便玄, 無緣便完. 信是有玄, 一切隨緣.
緣是天定, 份是人為. 隨遇而安, 一切順其自然.