想買 TV Tuner card ~

依家有邊隻 TV Tuner card 易 o的 set ?
聽聞遲 o的會轉制式, 有咩會改 o左 ? thx !
轉制?
數碼?

數碼...宜家張張都唔 work , 用大陸制

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 Error_404 於 2007-5-2 15:15 發表
轉制?
數碼?

數碼...宜家張張都唔 work , 用大陸制
o甘之後 o的電視機 and TV card 點算 ? @_@
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-2 15:38 發表

o甘之後 o的電視機 and TV card 點算 ? @_@
過渡期------> 淘汰

日本仲有好多舊式電視未轉.....

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
轉 o左 digital 之後, 仲需要 TV card 嗎 ?
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-2 16:03 發表
轉 o左 digital 之後, 仲需要 TV card 嗎 ?
一樣要 , 台灣有好多 HD TV Tuner Card

如無意外 , 以後電視 都要加 機頂盒

除非買大陸 LCD   鬼叫香港跟大陸制 HD

比較擔心的就是...以後 HD TV Tuner 可能只有 大陸牌子 先用得  ! 用唔到台灣個d 正野

原帖由 Error_404 於 2007-5-2 16:24 發表

一樣要 , 台灣有好多 HD TV Tuner Card

如無意外 , 以後電視 都要加 機頂盒

除非買大陸 LCD   鬼叫香港跟大陸制 HD

比較擔心的就是...以後 HD TV Tuner 可能只有 大陸牌子 先用得  ! 用唔到台灣個d 正野  ...
下 ? o甘 HK 幾時會轉制式 ? @_@
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-2 16:32 發表

08 年

比外國落後了 大約 8 年左右

原帖由 Error_404 於 2007-5-2 16:33 發表

08 年

o甘我都係買 o左張 TV Tuner card 先 lu ~
想搵張有 remote 的 Low Profile 的 TV tuner card 有咩好介紹 ?

我台 PC 想做 HTPC, 想個 remote 做埋 CD / DVD player 的 remote 有無可能 ?
原帖由 Error_404 於 2007-5-2 16:33 發表

08 年

算好ga la
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-2 16:53 發表

o甘我都係買 o左張 TV Tuner card 先 lu ~
想搵張有 remote 的 Low Profile 的 TV tuner card 有咩好介紹 ?

我台 PC 想做 HTPC, 想個 remote 做埋 CD / DVD player 的 remote 有無可能 ? ...
啟視錄 有張 low profile , 仲要 vista ready

黃金 cut * or 高登 後樓梯 行入 中央田 之前d鋪 條行 都有

原帖由 Error_404 於 2007-5-2 17:38 發表

啟視錄 有張 low profile , 仲要 vista ready

黃金 cut * or 高登 後樓梯 行入 中央田 之前d鋪 條行 都有
啟視錄 low profile 有無 remote control 架 ?
佢隻隻都有 , 啟視錄 英文名  = COMPRO

我記得張卡 個 tuner 位係 金色 , 好易認 , 寫明 十 扑 Vista

想唔想知我部錄影機用邊張?

回復 #14 閒魂 的帖子

WINTV

回復 #1 觀星是答案 的帖子

wintv有張卡幾o岩你,6百幾,low profile
原帖由 firework 於 2007-5-2 21:40 發表
WINTV
竟然記得!
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-2 16:32 發表

後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
原帖由 閒魂 於 2007-5-2 21:50 發表

竟然記得!
WinTV
我今日都睇 o左一張幾好, 可惜無 low profile
PVR-150 Media center ... 好似係呢個 model

full size card, 有埋 remote 對應 Windows MCE
我見 ebc o的人好多都話佢正 !
我正是用 PVR-150!

http://www.pcinhk.com/index.php?showtopic=52372

一定有 low profile 的,因為我買果陣都考慮過呢個問題!
原帖由 閒魂 於 2007-5-2 22:56 發表
我正是用 PVR-150!

http://www.pcinhk.com/index.php?showtopic=52372

一定有 low profile 的,因為我買果陣都考慮過呢個問題!
low profile 版無 remote 呀
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-2 22:58 發表

low profile 版無 remote 呀
有 d 咁慘絕人圜既事…
原帖由 閒魂 於 2007-5-2 23:01 發表

有 d 咁慘絕人圜既事…
係 ar ~
依家打亂晒我 o既 plan, 原本打算用台 book PC + i865 底板 + P4-M 1.8G + R9250 Low Profile + 1GB ram + Win MCE 去砌架 ma ....
o甘就又省地方又靚仔啦 (又省 $$$)

依家可能要買貴貴的 HTPC case 了

回復 #21 觀星是答案 的帖子

個remote要另外買的,唔平
原帖由 firework 於 2007-5-2 23:19 發表
個remote要另外買的,唔平
如果另外買返都 work, 我唔 mind 價錢貴少少 wo ~
只要配返是 work 的就可以
正都個d  HTPC Case ( ATX ) , 最平都 7舊 唔連 LCD 面板
好樣少少已經過千了.....

我都找緊邊隻岩 HTPC 用 , 暫時我會先考慮用 USB TV Box
干擾少 , 畫質好 , 流動性高

啟視錄 台灣 coolaler 等大站 較多人用 , 測評唔錯 ( 我指 USB 版 )

啟視錄 同 WinTV 分別只係一張用 saa7134/bt878 一張用 cx2388x

2388x 係 MPEGI / II Encoder 黎
saa7134 只係出返 YUV
原帖由 Error_404 於 2007-5-2 23:30 發表
正都個d  HTPC Case ( ATX ) , 最平都 7舊 唔連 LCD 面板
好樣少少已經過千了.....

我都找緊邊隻岩 HTPC 用 , 暫時我會先考慮用 USB TV Box
干擾少 , 畫質好 , 流動性高

啟視錄 台灣 coolaler 等大站 較多 ...
其實是不想太多件 o野 o係晒 case 外邊
所以先想用 TV card ....
而家d tv card駛唔駛駁出面d天線#question#
原帖由 ANTI@# 於 2007-5-3 00:19 發表
而家d tv card駛唔駛駁出面d天線#question#