轉制?
數碼?

數碼...宜家張張都唔 work , 用大陸制

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-2 15:38 發表

o甘之後 o的電視機 and TV card 點算 ? @_@
過渡期------> 淘汰

日本仲有好多舊式電視未轉.....

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 觀星是答案 於 2007-5-2 16:03 發表
轉 o左 digital 之後, 仲需要 TV card 嗎 ?
一樣要 , 台灣有好多 HD TV Tuner Card

如無意外 , 以後電視 都要加 機頂盒

除非買大陸 LCD   鬼叫香港跟大陸制 HD

比較擔心的就是...以後 HD TV Tuner 可能只有 大陸牌子 先用得  ! 用唔到台灣個d 正野

原帖由 觀星是答案 於 2007-5-2 16:32 發表

下 ? o甘 HK 幾時會轉制式 ? @_@
08 年

比外國落後了 大約 8 年左右

原帖由 觀星是答案 於 2007-5-2 16:53 發表

o甘我都係買 o左張 TV Tuner card 先 lu ~
想搵張有 remote 的 Low Profile 的 TV tuner card 有咩好介紹 ?

我台 PC 想做 HTPC, 想個 remote 做埋 CD / DVD player 的 remote 有無可能 ? ...
啟視錄 有張 low profile , 仲要 vista ready

黃金 cut * or 高登 後樓梯 行入 中央田 之前d鋪 條行 都有

佢隻隻都有 , 啟視錄 英文名  = COMPRO

我記得張卡 個 tuner 位係 金色 , 好易認 , 寫明 十 扑 Vista

正都個d  HTPC Case ( ATX ) , 最平都 7舊 唔連 LCD 面板
好樣少少已經過千了.....

我都找緊邊隻岩 HTPC 用 , 暫時我會先考慮用 USB TV Box
干擾少 , 畫質好 , 流動性高

啟視錄 台灣 coolaler 等大站 較多人用 , 測評唔錯 ( 我指 USB 版 )

原帖由 ANTI@# 於 2007-5-3 00:19 發表
而家d tv card駛唔駛駁出面d天線#question#

原帖由 觀星是答案 於 2007-5-3 01:20 發表

駁大廈的公用天線唔得 ???
佢唔係就是 指 公用天線 ?

$750 有 HW MPEG2 encode 好抵!

最重要 用唔用到 dscaler

如果 chip 是 bt878 , 多數 work

原帖由 觀星是答案 於 2007-5-7 14:38 發表
買 o左啦 !
WinTV PVR-150 LP + Remote
$980 !

係貴過佢個 kit, 但為 o左 low profile, 無計
cap TV 圖啦