望住隻 HDD 死!

琴晚幫屋企一部嚴重中毒既機2F

本來已經裝好左個 Windows…差唔多做晒所有野,準備訓教時…突然藍畫面…

Reboot
已經開唔返…話 Disk read error, please press Ctrl+alt+del

當然 press 幾多次都係咁…
熄左部機等幾分鐘…
入隻 XP 碟落去睇咩事…
oh... 果個 partition 已經變左「無法識別」…
咁就 del 左佢…再分過…再揀 Format

format 左 5 分鐘都係 0%
決定再  reboot

BIOS 畫面度 detect pri slave 停左好耐(冇野的,hdd 係 pri master,用左 USER 所以唔會 detect)
跟住再入一次 WinXP Installer

當然同樣既事再發生…又係 reboot
detect pri slave 又停一輪…
跟住閃一閃,話
Pri master Maxtor 6Y080L0 - IDE Command Fail
Press F1 to Resume

之後當然不論 reboot 幾多次都係同樣情況…

跟住好明顯…唔理咩 Low level format,fix bad sector, Powermax 都救唔返佢…
可以入倌!

呢隻 HDD 曾經係呢部 server 既精神支柱呢!
死 cable 下呱 #yup#

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
Maxtor 6Y080L0 ,呢個發熱lo挨到咁耐已經超值
原帖由 Error_404 於 2007-5-4 15:20 發表
死 cable 下呱 #yup#
跟據佢既生存環境同死狀+表面傷痕,我推斷佢係熱死的!
原帖由 閒魂 於 2007-5-4 15:22 發表

跟據佢既生存環境同死狀+表面傷痕,我推斷佢係熱死的!
過 50度 #question#

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 Error_404 於 2007-5-4 15:23 發表

過 50度 #question#
因為係舊機箱…冇前後置風扇的…
但佢幾多度真係唔知,跟本唔係我用!

最明顯係佢底舊膠有小小溶…我有另一隻 6Y080L0 可以對!
原帖由 firework 於 2007-5-4 15:21 發表
Maxtor 6Y080L0 ,呢個發熱lo挨到咁耐已經超值
算係咁啦…本來佢已經殘殘地…
所以冇乜感情!
hdd 應該內置 fan

原帖由 Error_404 於 2007-5-4 15:29 發表
hdd 應該內置 fan
咁就會唔岩standard
黑到冇得再黑!

5 分鐘前再度望住 Hall 果隻 Maxtor 6Y080L0 由生猛變到半死…

裝住成個 linux 同約 10G Data…

有一刻突然部機好慢… Load average 狂升
跟住冇埋反應…

心諗多數 hdd 有問題(經驗)
reboot

打 badblocks /dev/hda -vv check
check 到 130MB 左右,達一聲停左!
跟住 Kernel 話 panic,This is not a Software problem
然後一堆 processor 的 register dump

oh my god

又要買 HDD Ghost 返 d data 出黎(趁佢未全死)
死開有條路

佢地拒工jer:D

[/URL]