原帖由 特警仔 於 2007-5-28 16:27 發表
岩岩係hkepc睇到呢塊野  好似幾好咁  又係細板  咁個新機箱都可以細少少:D
仲內置埋display,display錢都省返:D
部upgrade機用來做功課+睇網頁+睇HD片+BT+執相   行Windows Vista

如果咁砌  ok嗎?
Gigabyte GA-G33M-D ...
呢塊板賣千三蚊.... u板ram都夠買
唔超買張945G,省番d錢夠買2400/8500
原帖由 firework 於 2007-5-28 18:28 發表

呢塊板賣千三蚊.... u板ram都夠買
唔超買張945G,省番d錢夠買2400/8500
嘩....呢塊野賣千三蚊咁貴
P35都買到囉...
原帖由 特警仔 於 2007-5-28 20:19 發表
嘩....呢塊野賣千三蚊咁貴
P35都買到囉...
塊mb = 1280 者
e個價好似只買到1款p35
原帖由 絕心 於 2007-5-28 03:55 PM 發表
4核同2核比有D UNFAIR
以架構來說PENRYN 比CONROE 好,亦較涼快(STEPPING屍問題)
仲有如果SW 唔SUPPORT QUAD CORE,SAME SPEED 下DUAL CORE PERFORMANCE 更佳
咁我想問......對於software,2同4核既原理有冇分別?

者係想問例如現時已經流行2核 supported既遊戲,4核有冇效 #question#
原帖由 杰仔 於 2007-5-28 09:42 PM 發表

咁我想問......對於software,2同4核既原理有冇分別?

者係想問例如現時已經流行2核 supported既遊戲,4核有冇效 #question#
thread 既問題

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 杰仔 於 2007-5-28 21:42 發表

簡單想,幾多core = 幾多threading 啦
4 核對support dual core game 而言,有2個threading 是無野做law.......雖然根據intel 好理想ge 想法係,其中1個core 可以做物理運算等工作,但e+只有intel demo game 有e個function,quake 雖聲稱support multi core 但fps 同dual core 19樣
但我唔否認sw如support multi core e.g povray / cinebinch 等,行起來比同時脈的 dual core 快好很多,arround 1.7 - 1.8x
原帖由 絕心 於 2007-5-28 20:22 發表
塊mb = 1280 者
e個價好似只買到1款p35
ass p5k

原帖由 絕心 於 2007-5-28 11:59 PM 發表
簡單想,幾多core = 幾多threading 啦
4 核對support dual core game 而言,有2個threading 是無野做law.......雖然根據intel 好理想ge 想法係,其中1個core 可以做物理運算等工作,但e+只有intel demo game 有e個function,qu ...
繼續咁簡單地去想
跟threading做人既,咁"佢"(唔好理邊個佢啦)話個吹勢係個core數量不斷增加
但咁樣理論上咪唔work?(呢條路)

如果過左幾代想run返一隻野,個performance咪唔會好得去邊?甚至drop左? (當然只係極端咁諗)

#question#
原帖由 杰仔 於 2007-5-29 04:10 發表

繼續咁簡單地去想
跟threading做人既,咁"佢"(唔好理邊個佢啦)話個吹勢係個core數量不斷增加
但咁樣理論上咪唔work?(呢條路)

如果過左幾代想run返一隻野,個performance咪唔會好得去邊?甚至drop左? (當然只 ...
E+ 係hw 發展5過sw ar,sw 跟唔到hw 令hw 未能發揮所能
multi core 係發展trend 之一e個是無錯,但sw 跟唔到又是事實同最大問題
你要明白intel 吹multi core 係有自己利益consider,身為cpu 生產商的它難度叫你不用升級,單春用過世咩
E.........INTEL ORG P35 /G33 個價ok wow