如買Intel PM 745 1.8GB Hz /2M,400Mhz /換CM 1.3GB

是否好傻呢??
同你換O個個一D都唔傻
P-M 1.8G 轉 Celeron-M 1.3G

為的是甚麼上呢 ?
P-M 有 speedstep, 可以降速到 600MHz
Celeron-M 沒有

P-M 是 1.8G, C-M 是 1.3G
幹嗎要慢不要快 ?

P-M 的技術好過 C-M o甘多, 點解要粒 cheap cheap CPU ?

賣粒 P-M 1.8G 又唔值 $, C-M 買返來都用 o左賣 CPU 的大半 $$$ 了
你好等 $$$ 駛嗎 ?
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-16 12:41 發表
P-M 1.8G 轉 Celeron-M 1.3G

為的是甚麼上呢 ?
P-M 有 speedstep, 可以降速到 600MHz
Celeron-M 沒有

P-M 是 1.8G, C-M 是 1.3G
幹嗎要慢不要快 ?

P-M 的技術好過 C-M o甘多, 點解要粒 cheap cheap CPU ?

賣 ...
唔會了,我部NB是用Celeron-M 1.3G,

如我買粒p-m 745換落去,是否好傻呢?

定遲些換過部好呢?
原帖由 紅豆 於 2007-8-16 12:45 發表

唔會了,我部NB是用Celeron-M 1.3G,

如我買粒p-m 745換落去,是否好傻呢?

定遲些換過部好呢?
你買粒 P-M 幾 $$$ 先 ?
同埋你部機依家有無其他問題 ?
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-16 12:47 發表

你買粒 P-M 幾 $$$ 先 ?
同埋你部機依家有無其他問題 ?
PM745 $725
部機沒事,好正常,因喜歡那些款,所以有這傻想法,[Nec S3000白色那款]
原帖由 紅豆 於 2007-8-16 12:50 發表

PM745 $725
部機沒事,好正常,因喜歡那些款,所以有這傻想法,
如果你自己識拆部機
而部機又打算最少都用多 2 年, o甘都抵 o既
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-16 14:10 發表

如果你自己識拆部機
而部機又打算最少都用多 2 年, o甘都抵 o既
這個...........未試過拆NB,

但是否快好多呢?
原帖由 紅豆 於 2007-8-16 15:45 發表

這個...........未試過拆NB,

但是否快好多呢?
快好多 + 省電好多 (因為有 speedstep)

不過 .... 有 o的 model 的 notebook, CPU 是銲死在底板上的
ThinkPad 的 x Series, 就是要省掉 CPU socket 的厚度而把 CPU 銲死在底板上
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-16 15:54 發表

快好多 + 省電好多 (因為有 speedstep)

不過 .... 有 o的 model 的 notebook, CPU 是銲死在底板上的
ThinkPad 的 x Series, 就是要省掉 CPU socket 的厚度而把 CPU 銲死在底板上 ...
這麼大鑊,不過它出時有兩個型號,一是CM1.3,一是PM725,
我猜可換PM745吧!
原帖由 紅豆 於 2007-8-16 16:24 發表

這麼大鑊,不過它出時有兩個型號,一是CM1.3,一是PM725,
我猜可換PM745吧!
X60 都有 T2400, T5500, T5600 呢 o的 model 的
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-16 16:50 發表

X60 都有 T2400, T5500, T5600 呢 o的 model 的
吓............起不是要先解體才去買
提醒下你 o者
Notebook 比 Desktop 難拆好多的 ~ 而且有好多 o野你估都估唔到 !

不過最難 o既就係, 拆完之後, 9 成人都會忘記 o左 o的螺絲裝去邊
架機砌返起, 淨返一粒螺絲 or 一小片金屬片問你點算

唔好話普通 users, 維修中心 o的師傅有時都會砌漏 o野
要問人件 o野 o係邊走出來 or 要爆返散部機再砌過 !
換了,好花時間,但745沒貨,買了725[1.6]$695
是否不能關了那降速啊!
花了一個半小時去整

令外拆開後,發覺粒CPU竟然是沒用散熱膏
原帖由 紅豆 於 2007-8-16 21:56 發表
換了,好花時間,但745沒貨,買了725$695
是否不能關了那降速啊!
入BIOS 或電源管理關
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
原帖由 電親個腦 於 2007-8-16 22:34 發表

入BIOS 或電源管理關
沒這東西啊!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
原帖由 紅豆 於 2007-8-16 22:42 發表

沒這東西啊!
O:-) 選一直開啟
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
thx!