NOTEBOOK 電池問題

最理想係 幾多 % 才好叉電 ?

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 Error_404 於 2007-8-17 16:05 發表
最理想係 幾多 % 才好叉電 ?
1%
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-17 04:22 PM 發表

1%
有難度

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
洗咩理, 果D 電池都唔會用得耐啦.
3-4 年你部  notebook 都換埋啦.
原帖由 herman 於 2007-8-17 05:52 PM 發表
洗咩理, 果D 電池都唔會用得耐啦.
3-4 年你部  notebook 都換埋啦.
唔係呀....因為 部 thinkpad 有得 set 幾多 % 先叉電 , 無理由唔用e個咁正既 分唇

我沒理,平時10%以下便去充電
原帖由 Error_404 於 2007-8-17 19:00 發表

唔係呀....因為 部 thinkpad 有得 set 幾多 % 先叉電 , 無理由唔用e個咁正既 分唇
o個個 function 係等你唔好成日 o係 full 位 charge 來 charge 去
o個個位 set 80% 就差唔多啦
原帖由 觀星是答案 於 2007-8-18 05:02 PM 發表

o個個 function 係等你唔好成日 o係 full 位 charge 來 charge 去
o個個位 set 80% 就差唔多啦
我 set 左 5 %
因為工作既地方 多數有 AC 電
電池用哂就算

今日另外買多隻 90w 20v 火牛 , 公司 , 屋企各一隻 , 方便好多 #yup#
不過新 thinkpad ( 聯想 )火牛 , 同舊 thinkpad model 唔同 , 個插頭大一點 , 唔岩舊機用

原帖由 Error_404 於 2007-8-18 17:20 發表

我 set 左 5 %
因為工作既地方 多數有 AC 電
電池用哂就算

今日另外買多隻 90w 20v 火牛 , 公司 , 屋企各一隻 , 方便好多 #yup#
不過新 thinkpad ( 聯想 )火牛 , 同舊 thinkpad model 唔同 , ...
都唔同 V 數
舊 ThinkPad 係 16V, 依家係 20V

佢怕你插錯, 所以改 o左個頭

你唔覺 T60, X60, R60, Z60 以上, 通通都係新插 ?
T 同 X 明明無 50 系, 都夾更跳上 60, 就係因為有 o甘 o既分別
等人易 o的分開 2 個 Generation
即係 由 60 開始 就轉頭

原帖由 Error_404 於 2007-8-18 21:42 發表
即係 由 60 開始 就轉頭
全中了 ~