最後都係決定買 7200.10

7200.11 500GB 太貴啦 , 成 萬8 yen
.10 500GB 都係 萬1 yen 多d

計返都係 $800 左右 , 平過香港成2舊水 , 抵呀 #vamp#

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
照殺啦..
做storage , 唔洗太快

不過一次過掃 4隻 , 好似有d過份 O:-).....肉赤

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
raid 5
原帖由 閒魂 於 2007-10-23 11:43 PM 發表
raid 5
u're damn right

諗住 長用  5年以上

原來日本既電子產品平咁多…
原帖由 閒魂 於 2007-10-23 11:47 PM 發表
原來日本既電子產品平咁多…
部分啦 , 只係香港代理食水太深 !

舊款 hdd 都要成千 , 真係 short , 人地已經賣緊下一代 , 又係千鬆d.....

亞太區MKT
CN 同JP 係D廠最CARE
TW/HK算巴啦
係日本買返來 唯一唔好處...壞 hdd 要 RMA 返廠 , 無得即換個種service...

原帖由 絕心 於 2007-10-23 11:56 PM 發表
亞太區MKT
CN 同JP 係D廠最CARE
TW/HK算巴啦
香港咁細....無市場

原帖由 Error_404 於 2007-10-23 23:57 發表
係日本買返來 唯一唔好處...壞 hdd 要 RMA 返廠 , 無得即換個種service...
希望唔好佢壞
#cry# 小仙女 #cry#
紅蟹跑得快還是青蟹跑得快......
宜家 hdd 都 ok 耐用 , 唔似以前咁....

由第一部電腦開始....加加埋埋都買左成10個HD...真係未死過HD...
我隻q記fireball 8.4g仲未死
I dunno how to say, but...... i just want to say I love you~
原帖由 特警仔 於 2007-10-24 17:23 發表
由第一部電腦開始....加加埋埋都買左成10個HD...真係未死過HD...
由第一部電腦開始....加加埋埋都買左成30個HD...真係死剩唔夠10個!
原帖由 閒魂 於 2007-10-24 05:27 PM 發表

由第一部電腦開始....加加埋埋都買左成30個HD...真係死剩唔夠10個!
我死開都係 底板 同 writer
未死過 hdd , 公司機除外

我玩左咁耐都係死左2個hd
我年年都買新hd日日係咁行都味試過有事.....
因此你地無法了解我之前係 server 用既 4 隻 Maxtor 6Y080L0 Raid5 前仆後繼咁死晒既慘況!O:-)
原帖由 閒魂 於 2007-10-25 12:30 AM 發表
因此你地無法了解我之前係 server 用既 4 隻 Maxtor 6Y080L0 Raid5 前仆後繼咁死晒既慘況!O:-)
我明白 因為公司 SAN 都同時死過 2 隻 hdd , RAID 5 即時死亡
但 data 唔係我

原帖由 Error_404 於 2007-10-25 00:46 發表

我明白 因為公司 SAN 都同時死過 2 隻 hdd , RAID 5 即時死亡
但 data 唔係我
佢係一隻隻咁死,每死一隻就用 PowerMax fix,rebuild raid 5
捱下捱下咁就四年…
原帖由 閒魂 於 2007-10-25 12:55 AM 發表
佢係一隻隻咁死,每死一隻就用 PowerMax fix,rebuild raid 5
捱下捱下咁就四年…
成日要 rebuild , 所以張 raid 卡唔慳得 , 粒 processor 快d , rebuild 就快好多

原帖由 Error_404 於 2007-10-25 00:59 發表

成日要 rebuild , 所以張 raid 卡唔慳得 , 粒 processor 快d , rebuild 就快好多
一定要慳!用 Celeron-T 1.3G 可以 一秒處理 2G 既 xor
原帖由 閒魂 於 2007-10-25 01:04 AM 發表

一定要慳!用 Celeron-T 1.3G 可以 一秒處理 2G 既 xor
GB 越多就唔係咁講

但有d人要 rebuild 成幾日, 唔知點解咁耐