小小用後感 工人舍 SH8

用左幾日 , 外形真係好骰子 , 好 CUTE !

個 LCD ( Black-LED ) 真係好 sharp , 正過我部 X61S

Touch screen 定位都幾準 , 加上用 vista , 支援 tablet 比 XP 更好  ~

可惜 CPU ( Intel A110 - 800MHz ) 真係唔太快 , 由開機到入 vista load 哂所有野 ( 已裝 KAV 防毒 ) , 差唔多要 5分鐘
播片方面 , rmvb , avi -divx xvid (一般標清) 係無問題的 , 高質一d就開始 lag 了

至於 Wlan 方面真係唔多 ok , 跟機無自家 software 控制 , 只用 windows 本身控制 , 經常出現無故斷線 , 好在我找到粒 chips (Ralink) 既自家 software , 就解決哂所有問題!
Bluetooth 方面, 唔太得, 因為同我個 Moto仔 software 撞 , 用唔到來 sync , 只可以用返粒 Bluetooh 自家軟件來 sync / file transfer -_-

keyboard 掣擺法正常 , 打字無問題 , 唔似得其他 tablet 奇奇怪怪既掣.
touchpad 靈敏度一般 , 真係唔知乜事~
tablet 掣很體貼 , 好齊 functions!

電量方面 , 粒 CPU idle 時會由 800 MHz 跌至 600 MHz , 我諗大約夠頂 2 - 3 Hrs 左右 ( 開 Wlan )

e部機其實夠一般上網 , check email , 同埋可以 VPN 返公司做野都好方便 ( SSH , VNC 之類 )
至於如果閣下諗住拎來睇片 , 當 media center , 就應該揀 Sony 部機啦........

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
整體來說, 我 feel 到你是不滿意的
原帖由 觀星是答案 於 2008-2-8 03:58 PM 發表
整體來說, 我 feel 到你是不滿意的
yes, 如果係電腦初哥就唔岩用e部 , 因為好多野都要自己慢慢 fix 返好

我想轉返用 XP , 會快好多

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
電量方面和用緊的手提電腦差不多,
真的麻麻,看來要有新電磁出現才可解決#question#
原帖由 紅豆 於 2008-2-8 04:19 PM 發表
電量方面和用緊的手提電腦差不多,
真的麻麻,看來要有新電磁出現才可解決#question#
跟機係細電來 , 遲下先有大電
要持航力勁 , 非 TZ 莫屬

同埋 vista 休眠會食電既 bug 好似仲未有 fix , 唔想下下都 boot 機....

1. 同你講左部野唔太值得入手,esp e個price,反而 eeepc 會因價而容忍佢d 缺點
2.vista bugs 好似sp1 有fix 到
3. 我唔recommend 買a100 系列果d u,因為根本就系d 舊u 叫名而來,羅白頭入面的 pm 會比佢快,intel 會系下半年有個新ge umpc platform,睇spec 勁過e+ a100 多多聲
con ,等下半年啦
原帖由 絕心 於 2008-2-8 04:29 PM 發表
1. 同你講左部野唔太值得入手,esp e個price,反而 eeepc 會因價而容忍佢d 缺點
2.vista bugs 好似sp1 有fix 到
3. 我唔recommend 買a100 系列果d u,因為根本就系d 舊u 叫名而來,羅白頭入面的 pm 會比佢快,intel 會系下半年 ...
唯有等下半年啦 , 再放二手
其實我貪佢既 tablet , 如果要快 U , sony 太貴啦

我用過下  eeePC , 其實 2 部既速度真係差唔多 , 播片都係一般
之前有諗過 eeePC , 但因為個 mon resolution 太低 , 勁唔方便 , hdd 又細 , 得 4GB / 8 GB

e部有成 120GB , 拎去旅行放相都方便好多 !

原帖由 Error_404 於 2008-2-8 16:39 發表
我用過下  eeePC , 其實 2 部既速度真係差唔多 , 播片都係一般
之前有諗過 eeePC , 但因為個 mon resolution 太低 , 勁唔方便 , hdd 又細 , 得 4GB / 8 GB

e部有成 120GB , 拎去旅行放相都方便好多 ! ...
resolution 同 容量太細的確系問題來
但e個price 仲有咩好要求,如果唔系d人就唔會花$系d sd 卡d 19 parts 到啦
其實睇你當ed 機仔系咩 / 點用啦
當mid  (mobile internet device) + pmp,iphone / touch 已好夠,at least 比ppc / smartphone 好得多
原帖由 絕心 於 2008-2-8 05:02 PM 發表
resolution 同 容量太細的確系問題來
但e個price 仲有咩好要求,如果唔系d人就唔會花$系d sd 卡d 19 parts 到啦
其實睇你當ed 機仔系咩 / 點用啦
當mid  (mobile internet device) + pmp,iphone / touch 已好夠 ...
之前換手機時 , 都有想過個 d 有得 wi-fi 既手機 , 但實在揀唔落手 , 一來 iPhone 唔太岩我 , 自閉機來
二來果d PPC 電話又唔岩我 , 開個 address book 都慢過人 , 最後買返部 純電話功能既機 v9

之後就想一部細細地 又可以出街用既電腦仔 , 有時可以隨時 VPN 返公司做野 , 以上既 乜phone PPC 都做唔到~
最後就決定 UMPC 啦....反而部 12" X61S 就只放返係公司長用 , 唔會拎出街, 因為實在大太舊 (雖然唔重)

宜家諗緊轉 XP 會無左邊d functions , vista 用落係慢 , 但都叫忍受到  ...可能我已經習慣左 X61S 配 vista 既慢速

剛找到 fix 休眠食電問題

http://www.nbstar.net/redirect.php?tid=81844&goto=newpost

以後開機 , 不用再等

原帖由 Error_404 於 2008-2-8 16:39 發表

e部有成 120GB , 拎去旅行放相都方便好多 ! ...
呢部野幾$ & 幾重 #question#
eeePC我用緊,  mon 有driver可改800x600, 看片都好清(我改左2G ram+行512mRamdisk), 不過就要上下move, 都係看片時先用
4G上下網, 收下email 都夠用(裝左XP SP2無update+Exce, Word& Powerpoint only, 用左2G), 看片我再插USB HD, 都好少用呢部野看片

詠春
好有錢呀............部機重唔重呀?

985g 重
$ 9k4 , tablet 來 , 同 eeePC 唔同市場
富士有部一樣速度既 tablet U1010 , 不過 mon 細d , 掣又細d , hdd 又細d

1kg 拎上手唔覺重