預6千元砌電腦.

要Intel
4GB Ram以上.

主要用途開Capture NX 執Raw,睇HD Moive/Movie,睇高清電視(不需要買高清手指)

需要推兩隻20" LCD Mon...

E84xx 同 E67xx 效能差多遠?
E84系列正常售價係多少?
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 紅豆 於 2008-2-11 19:22 發表
睇高清電視(不需要買高清手指)
這個應有難道,
如用機頂盒,那你部LCD有没有色差或HDMI輸入,
如沒,又要再加TV Box,
那$6000便不夠,
係唔需要買住
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 ANTI@# 於 2008-2-11 18:59 發表
4GB RAM以上@_@

而家正常都係用到4GB咁大把
我要求係4GB,不過想板支援更多

因為我砌一部用好耐  預將來更新用
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 紅豆 於 2008-2-11 18:43 發表
到你出手了,近來個個出新機
越來越頂唔順開個軟件太慢了...

同埋都幾年了 係時間砌#vamp#
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 ANTI@# 於 2008-2-11 19:57 發表

下年ddr3啦
歲月不留人
ddr3=口=

初初出都貴啦 XDD
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 觀星是答案 於 2008-2-11 20:50 發表
如果你係預將來用
o甘你一定要搵 o的底板行到 DDR3 同 support 45nm CPU 的

我諗你用 X38 o既底板會好 o的
x38? Chip?

有咩介紹?
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 文件夾 於 2008-2-11 21:57 發表
x38? Chip?

有咩介紹?
成本即時上升...

X38 d底板塊塊都唔平
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 觀星是答案 於 2008-2-11 22:08 發表

閒閒地都 2k 啦
咁都係買番p35 既板

唔DDR3

不過我想支援到E8XXX既CPU 我想用E8400...
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 觀星是答案 於 2008-2-11 22:38 發表

o甘你呢部機已經唔係來自未來

咁如果我想支援到8GB既RAM DDR2 用E8系

有咩版 系價比高?
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 Enzo 於 2008-2-11 22:43 發表
以前我會買一D靚料,耐用的
而家?我要平靚正
而家換一次MB,CPU,RAM,GPU都唔過3K
年年換都唔過太
你岩既 我都有咁諗

不過我要既用途預算一定要6千

首要要4GB Ram 同較快既CPU
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 Enzo 於 2008-2-11 22:59 發表
6K一定夠
U用8系
MB用P35
4GB RAM
HD2600XT
~450W PSU

6K有找請飲茶
Display方面 3650 同2600 同3850 差幾遠?
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 Enzo 於 2008-2-11 23:04 發表

38係高階
36係取代26的,中階產品
3系=DX10.1
2系=DX10.0
E~睇黎3650夠我玩 我又唔打機
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 觀星是答案 於 2008-2-11 23:15 發表

HD3870 吧
千四蚊
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 觀星是答案 於 2008-2-11 23:39 發表

你看的太平了吧
好貴@_@#xxx#
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 絕心 於 2008-2-11 23:46 發表
我真系忍唔著想講,咪膠
何解要講呢?

我真係無留意電腦硬件既野

家陣我講既野都係我呢兩日上網望完既野 當然一知半解  要4gb ram 係因為家陣ram平姐.
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 絕心 於 2008-2-12 00:01 發表

1.e+ 個product cycle 愈來愈短,除非你半年 / 1年內upgrade,如果唔系好難say 滿足未來需要,你細心想下你次次都會咁講,但有幾何可以做到?做到a當時唔夠時so 當upgrade,b.接近改朝換代
2.e+ 系d 新舊product e.g 6系/8系,dd ...
你岩既.

咁我要求只要都係睇HD/HDTV+圖像處理(用PS+Capture NX)

唔理未來既升級了.

不過我都係想可以支援到8gb ram既板. 即係可以插4*2GB Ram (唔知有無)
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 絕心 於 2008-2-12 00:08 發表

如用lcd mon 睇,你要ge 系一隻support full hd ge mon 先,即 24 吋是也,但e+ 一隻24都要成 4-5k,當然有d brand 做到3-4k ge,但已你budget 唔多
4x2gb,intel 新果d 北橋都無咩問題︿而且單條2gb 叫做開始技術成熟,問題不大,你 ...
我預左裝64bit windows了
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 絕心 於 2008-2-12 00:18 發表
因為price 低令佢性價比高,performance 老實麻麻地
3650,3850,3870 邊張性價比最高?

效能又唔差?
屎忽鬼真係屎忽鬼
45nm 係唔係真係無咁熱?
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 Error_404 於 2008-2-12 22:56 發表
C2D 8系 - 岩岩先出
ATi 3870 - 硬解HD
2 x 2 GB DDR2-800 - 隨時加多 4 GB 又得 , DDR3 唔係快好多
底板 求其啦la , 買 Asus 千幾既黑板
問題 用Q6600 同 e8400 個效能差幾多?
屎忽鬼真係屎忽鬼
Intel Core 2 Duo E8400 (3GHz) CPU/6M BOX 約$1500
ASUS P5K-PRO P35 M/B $1195 /GIGABYTE GA-P35-DS3P 2.1 $1380
Sapphire藍寶石 HD3850 PCI-E 512MB DDR3 $1490
A-DATA DDR-2 800MHZ 2G Ram (連散熱片) *2 $700
WD 250G 2500YS SATA II/16MB HDD $505
Pioneer DVR-A15FXD1 20X DVD Writer 盒裝 $258
PowerSupply 約$450
Case $300

得唔得?
屎忽鬼真係屎忽鬼
Intel CPU 4月20日減價
Core 2 Quad
Q6700 $527 -> $270
Q6600 $270 -> $229

Core 2 Duo
E8300 $169 (new)
E4600 $139 -> $119

Pentium Dual core
E2200 $87 -> $77
E2180 $77 -> $67

Celeron
440 $54 -> $45
430 $45 -> $35
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 Error_404 於 2008-2-14 04:21 發表
3850 512..... 不如買 3870
唔好再買 ADATA , 開始有d唔夾 ram , dual 唔起 既問題
咁有咩ram抵玩?
屎忽鬼真係屎忽鬼
原帖由 觀星是答案 於 2008-2-15 13:57 發表

E8400 依家係 $1800, 仲要成 set 機買先得
所以我等一等大貨先買..

3月尾應該平番掛
屎忽鬼真係屎忽鬼