請問LAN問題

請問如果經ROUTER 入電腦可以拎到IP,但上唔到網,會係咩問題 #question# #question# #question#
CHANGE
寬頻問題

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 Error_404 於 2008-3-10 00:31 發表
寬頻問題

三部機只係果一部上唔到,但直接插線入ROUTER又無事~~!
經果條入牆線就唔得,(拎到IP又上唔到網咁先玩死~!)
CHANGE
原帖由 出貓仔 於 2008-3-10 12:37 AM 發表

三部機只係果一部上唔到,但直接插線入ROUTER又無事~~!
經果條入牆線就唔得,(拎到IP又上唔到網咁先玩死~!)
set 死左 dns #question#

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 Error_404 於 2008-3-10 00:39 發表

set 死左 dns #question#
直接拎部PC上樓上插線入Router又上到,如果條線出問題既話,請問咩情況先會拎到IP而又上唔到網呢#question# #question# #question#

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
CHANGE
乜野 寬頻來 #question#

原帖由 Error_404 於 2008-3-10 00:56 發表
乜野 寬頻來 #question#
網上淫
CHANGE
cable問題?

搞鬼

ping www.netvigator.com
睇下出咩

再 ...
ping 218.102.21.228

之後打 ipconfig /all
cap 圖上來睇下出咩 result
ims...only allow 2 clients to access internet concurrently using the same accounts?
原帖由 silaimo 於 2008-3-10 15:42 發表
ims...only allow 2 clients to access internet concurrently using the same accounts?
親愛的silaimo,

不是啊! 我家裏可三台電腦一起上呢。
搵第二部機搜番落樓下睇下上唔上到。

如果上唔到, 睇清楚IP address, gateway, subnet mask, dns有冇set錯。
原帖由 Oatrina 於 2008-3-10 17:47 發表

親愛的silaimo,

不是啊! 我家裏可三台電腦一起上呢。
你用 router 就幾多部機都得啦 Z_Z
Vincent's Gallery
http://www.vincentkwok.hk

有緣便玄, 無緣便完. 信是有玄, 一切隨緣.
緣是天定, 份是人為. 隨遇而安, 一切順其自然.
原帖由 Oops 於 2008-3-10 19:59 發表

你用 router 就幾多部機都得啦 Z_Z
我部router最多254部機咋
原帖由 觀星是答案 於 2008-3-10 09:44 發表
ping www.netvigator.com
睇下出咩

再 ...
ping 218.102.21.228

之後打 ipconfig /all
cap 圖上來睇下出咩 result
唔係我的,係朋友既朋友,琴晚仲俾佢Call埋上去睇,兩條都夾錯Lan頭...搞掂左一條,另一條就係拎到IP而上唔到網
CHANGE
Maybe auto 派 ip 派錯
手打set死個 ip & dns try try
詠春
夾錯線 .....
原帖由 觀星是答案 於 2008-3-11 09:20 AM 發表
夾錯線 .....
夾錯有機會bbq
原帖由 觀星是答案 於 2008-3-11 09:20 發表
夾錯線 .....
未必係夾錯線...
我依家都搵緊係嘜原因....xx( xx(
之前仲用緊..
轉左第二部機就連唔到線.用測線機測過條線無問題..
用過第二條線係ROUTER連過去又得...
但用之前連線線位就唔可以O:-) O:-)

換野換到無得換時....xx( xx(
最後要換埋之前pccw比 ga 底座先至可以再連線....
再睇清楚個底座...原來有其它線路連往兩個插座...

clear dns cache