6 x SDHC Raid 0 to SATA adapter

http://we.pcinlife.com/thread-1000252-1-1.html

個速度真係好驚人
張 card 在香港頡大約 600 元, 如果平 o的就仲吸引
still too expensive

原帖由 nissin 於 2008-10-27 11:07 發表
still too expensive
我都搵緊人睇下有無 o的地方賣得平 o的
聽聞最平 o係大陸搵到 299, 不過唔知係邊度
你不如買今期pcm說那張,$650
可插6張SD,
2.5吋hd大細,行SATA
原帖由 紅豆 於 2008-10-27 23:27 發表
你不如買今期pcm說那張,$650
可插6張SD,
2.5吋hd大細,行SATA
同類 o野
可能只係唔同廠 OEM ...
好正
不過計下數,6張SD+那咭,一點也不平宜,
原帖由 紅豆 於 2008-10-27 23:43 發表
不過計下數,6張SD+那咭,一點也不平宜,
以 32G 計, 最貴的 8GB SD card 都係 300 左右, 要用 4 張行 Raid 0
600 + (300 x 4) = 1800
Transcend  2.5" 32G SSD 都要 1980

所以計返都可以接受
而且 SD card 有終身保養, 唔怕佢壞

只要你 o的 data 有定期 backup / 唔重要
唔怕佢突然死亡即可
入手了
photofast 8GB SDHC x 6
AOE-9012 x 1

共 (155 x 6) + 590 = 1520
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
c*果然快手
CHANGE
speed test pls

AOE-9012在那兒買,高登#question#
原帖由 nissin 於 2008-10-30 01:10 發表
speed test pls
testing ~
原帖由 紅豆 於 2008-10-30 01:30 發表

AOE-9012在那兒買,高登#question#
黃金地庫
金的士 $590
正刀 $650
是否可當一隻HD過來用呢#question#
原帖由 紅豆 於 2008-10-30 11:35 發表
是否可當一隻HD過來用呢#question#
對 ~
不過 write o野超級慢
原帖由 觀星是答案 於 2008-10-30 11:45 發表

對 ~
不過 write o野超級慢
興趣大減
speed test result #question#

原帖由 nissin 於 2008-10-31 00:20 發表
speed test result #question#
仲未寫得落手
因為行 test 個 result 有 o的鬼異
6 張 card 行 raid 0 o既 speed 同單 card 行係好接近
唔知張 adapter 有無問題

搵緊 reference
原帖由 觀星是答案 於 2008-10-31 00:25 發表

仲未寫得落手
因為行 test 個 result 有 o的鬼異
6 張 card 行 raid 0 o既 speed 同單 card 行係好接近
唔知張 adapter 有無問題

搵緊 reference
可以用 card reader 單獨 test 張 sd 先

原帖由 nissin 於 2008-11-3 22:07 發表

可以用 card reader 單獨 test 張 sd 先
都唔見得好得去邊
原帖由 觀星是答案 於 2008-11-3 23:45 發表

都唔見得好得去邊
睇下張 sd 效能點先都好

原帖由 nissin 於 2008-11-4 00:24 發表

睇下張 sd 效能點先都好
4 個字
慘不忍睹
原帖由 觀星是答案 於 2008-11-4 12:36 發表

4 個字
慘不忍睹
我見到呢隻牌子有Class 10

原帖由 nissin 於 2008-11-4 20:34 發表

我見到呢隻牌子有Class 10
side 氣
得 3 隻 SD card 用起來會快
一係就 Sandisk Ultra 2/3, 一係就 transcend 150X
即是不好用#question#
原帖由 紅豆 於 2008-11-5 23:28 發表
即是不好用#question#
張 9012 ok
不過 o的 photofast SD cards 太差
原帖由 觀星是答案 於 2008-11-6 00:09 發表

張 9012 ok
不過 o的 photofast SD cards 太差
一定要用photofast card?O:-)
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
原帖由 電親個腦 於 2008-11-6 00:36 發表

一定要用photofast card?O:-)
唔係
不過識人拎 photofast, 平 o的