已安裝 Raid 0 及 Raid 5

Raid 0 @ ICH9R (onboard)
2 x Seagate ST-3250310NS (250GB 7200rpm)

Raid 5 @ LSI Megaraid 8344ELP (PCI-e 4x)
4 x WD WD3200BEVT-7 (320GB 5400rpm)
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
Intel ICH9R , Windows 個介面 (Intel Matrix Storage Console) 同 LSI 個介面 (MegaRAID Storage Manager)
先來 2 x Seagate 250GB Raid 0 @ ICH9R
再來 ~
4 x WD 320GB Raid 5 @ LSI 8344ELP
好明顯, notebook harddisk 係慢 o的
即使容量大, 密度高, 都唔係 3.5" harddisk 對手
朋友你吸緊毒喎
原帖由 觀星是答案 於 2009-4-30 13:55 發表
即使容量大, 密度高, 都唔係 3.5" harddisk 對手
換4隻 2.5" INTEL SSD行啦
原帖由 杰仔 於 2009-4-30 15:10 發表
朋友你吸緊毒喎
朋友, 我係毒發身亡 + ed
原帖由 kelvinlok 於 2009-4-30 15:13 發表

朋友你太毒
原帖由 kelvinlok 於 2009-4-30 15:13 發表

唔一定既…
咁都唔錯的!
大家都係 WD

← 禁毒中
原帖由 閒魂 於 2009-4-30 17:15 發表

唔一定既…
咁都唔錯的!
大家都係 WD

← 禁毒中
太可怕了,,冰毒來#fucku#
插法同我差唔多...不過小心個RAID-0.....我就係同你一樣行ONBOARD....無端端死過一次

買左 BATTRY 未?

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 觀星是答案 於 2009-4-30 01:55 PM 發表
叫左你買...WD VelociRaptor 2.5" 啦

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 Error_404 於 2009-5-1 01:21 發表
插法同我差唔多...不過小心個RAID-0.....我就係同你一樣行ONBOARD....無端端死過一次

買左 BATTRY 未?
粒 battery 貴過張 raid card
原帖由 Error_404 於 2009-5-1 01:23 發表

叫左你買...WD VelociRaptor 2.5" 啦
去到 200mb/s 我都覺可接受啦
行到個 raid 有 HDD 死時再換啦 #yup#
原帖由 觀星是答案 於 2009-5-1 01:54 AM 發表

粒 battery 貴過張 raid card
其實試下照開 WRITE CACHE....無咁易死既...我都係咁用...HANG機都無問題 !

原帖由 Error_404 於 2009-5-1 01:56 發表

其實試下照開 WRITE CACHE....無咁易死既...我都係咁用...HANG機都無問題 !
我已經開 o左 cached I/O , read ahead , Write back
如果唔係, 個 speed 係 12 - 30mb /s only
原帖由 觀星是答案 於 2009-5-1 02:05 AM 發表

我已經開 o左 cached I/O , read ahead , Write back
如果唔係, 個 speed 係 12 - 30mb /s only
你遲早會玩。。。SAS 萬轉 HDD...

原帖由 Error_404 於 2009-5-1 02:21 發表

我上面張圖 (12 X veloci) 既 benchmark 結果都已經過 600MB/s 的…  
原帖由 Error_404 於 2009-5-1 02:21 發表

雞箱無位放, 這就是我唔用 3.5" HDD 的原因 #yup#
我都想搵個可以放到8隻3.5嘅雞箱
my small machine #yup#
原帖由 csc 於 2009-5-1 19:35 發表
我都想搵個可以放到8隻3.5嘅雞箱
http://www.gtr.com.hk/case/aluminum/pc-a7010/pc-a7010.htm
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
原帖由 觀星是答案 於 2009-5-1 20:51 發表
my small machine #yup#
一d 都唔small
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
原帖由 電親個腦 於 2009-5-1 21:18 發表

http://www.gtr.com.hk/case/aluminum/pc-a7010/pc-a7010.htm
我想要整係裝8隻3.5嘅雞箱...
用usb/SATA做連接..
原帖由 csc 於 2009-5-2 18:59 發表

我想要整係裝8隻3.5嘅雞箱...
用usb/SATA做連接..
不是ma

我對呢隻都有少許興趣…
原帖由 電親個腦 於 2009-5-2 19:05 發表

不是ma
係咪有得單買呢pat野#question# #question#
原帖由 csc 於 2009-5-2 19:59 發表

係咪有得單買呢pat野#question# #question#
機會好微

不如自製