買 CIRCUIT COMPONENT

係咪一定要番大陸先可以最快買到 IC ??
原帖由 yan 於 2007-4-20 00:18 發表
係咪一定要番大陸先可以最快買到 IC ??
HK 有 RS
返大陞好易買到老反貨, 品質不太好, 好易燒甚至 DOA
但係我係 urgent 架!:-(
香港仲有冇其他地方??
farnell 同 rs 都要7日
原帖由 yan 於 2007-4-20 12:25 發表
但係我係 urgent 架!:-(
香港仲有冇其他地方??
farnell 同 rs 都要7日
o甘你都係要返大陸買了
我都想搵粒 AT90PWM1
樓上果位女士應該係要搵 ATmega162
我仲諗到方法唔洗用電阻黎 cal,應該可以全自動 cal!
原帖由 閒魂 於 2007-4-20 12:52 發表
我仲諗到方法唔洗用電阻黎 cal,應該可以全自動 cal!
wa ! o甘就最好啦 !!
原帖由 閒魂 於 2007-4-20 12:51 發表
我都想搵粒 AT90PWM1
樓上果位女士應該係要搵 ATmega162

3272-8121-6997-5262
AMC 162 無貨
仲要搵咩 ? 我個 fd 會 o係 5.1 黃金周再戰華強北路

P.S. 唔好以為 o的高價 IC 可以好易 o係 Big6 搵到
因為好多廠原來跟本無技術生產複雜的 IC !

不過可以放心的是, 幾十年前, Intel 出的 87cxxxx 同 89cxxxx 依家 o係 Big6 是不值錢的
是旦搵間山寨廠都識造
咁又奇怪…

竟然 risc 難做過 intel!

不過我諗改小小野就可以令 AVR Program 係 Intel 度 run…
用 89c2051 算
原帖由 閒魂 於 2007-4-22 00:02 發表
咁又奇怪…

竟然 risc 難做過 intel!

不過我諗改小小野就可以令 AVR Program 係 Intel 度 run…
用 89c2051 算
89c2051 會唔會太大粒 ....
原帖由 觀星是答案 於 2007-4-22 02:40 發表

89c2051 會唔會太大粒 ....
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc0368.pdf

仲有兩個 timer,fit 晒!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
其實 2 個 "中斷" 都可能會用晒 ....
因為唔可能打緊燈時就唔理個 brake 燈
oh.. shit!

又冇考慮呢個問題…
原帖由 閒魂 於 2007-4-22 03:25 發表
oh.. shit!

又冇考慮呢個問題…
其實 .... 89c2051 o係 IC 數目上唔一定比用 Op-Amp 用得少好多 ....
最簡單 o既解決方法係

用返 LM-555 去 gen 個 clock frequence
粒 89c2051 就只伙控制 o的燈 o既 enable 同 disable

方法就係不停 o甘 check 住 o的 input 腳
如果 input 有改變, 就改變 output 的 enable / disable

o甘就唔駛 side CPU time 去 loop 住個閃燈, 解決 o左佢打緊燈就唔識做其他 o野 o既問題
其實左右閃燈仲未諗的…

brake 燈就應該可以用一粒 2051 攪掂晒
當然 CPU Time 會全部用晒黎 check signal 同出燈!

我想搵 AT90PWM1 都係咁…
因為 atmel 已經有 program 可以做晒 pwm mod 同 demod 了!
原帖由 閒魂 於 2007-4-22 03:42 發表
其實左右閃燈仲未諗的…

brake 燈就應該可以用一粒 2051 攪掂晒
當然 CPU Time 會全部用晒黎 check signal 同出燈!

我想搵 AT90PWM1 都係咁…
因為 atmel 已經有 program 可以做晒 pwm mod 同 demod 了! ...
Single input single output 好易做, ,ulit input multi output 就難了 !