部機只係著一下之後就熄番有咩解救?

我朋友砌好部機後開着部機幾秒後就自動熄番
係唔係插錯野?定係d 野有問題#question#

電腦配備如下:
CPU
AMD ATHLON64 X2 4600+ (AM2)                                       
MB
DFI MBD-NFULTRAIIM2INFINITY/AM2 nF4 Ultra MB         
RAM
ADATA DDR-2 667Mhz 1GB Ram x2                  
HD
WESTERN 250GB 2500YS                                       
Display
Sapphire藍寶石 X1950GT PCI-E 256MB DDR3   
DVDRW
Liteon SH-20A1S 20X SPM DVD Writer SATA/盒裝                                                                 
火牛
DELTA ActivePower 400W GPS-400AA-100A P.S.

接了PCI-E 6 pins 未?
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
原帖由 電親個腦 於 2007-4-22 14:36 發表
接了PCI-E 6 pins 未?
display card個條#question#
之前無,後尾我叫佢插番
但都係咁
原帖由 JVCABC 於 2007-4-22 14:49 發表

display card個條#question#
之前無,後尾我叫佢插番
但都係咁
#yup#

MB 有冇駁漏#question#
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
MB 要插埋p9 wo~
有無插??
姐係4pin 果個
可以試試唔入case

看下係唔係短路

原帖由 電親個腦 於 2007-4-22 14:56 發表

#yup#

MB 有冇駁漏#question#
應該無掛
原帖由 情長仔 於 2007-4-22 14:59 發表
MB 要插埋p9 wo~
有無插??
姐係4pin 果個
有#yup##yup#
clear bios jumper 係咪 enable 左?
應該係短路
唔入case就開到

唔該大家
原帖由 JVCABC 於 2007-4-22 17:12 發表
應該係短路
唔入case就開到

唔該大家
Yeah 估中

原帖由 電親個腦 於 2007-4-22 17:13 發表

Yeah 估中
咁係唔係要重新再上過曬d 橋定唔知腳#question#
原帖由 JVCABC 於 2007-4-22 17:18 發表

咁係唔係要重新再上過曬d 橋定唔知腳#question#
最好重新上過膠腳同柱

原帖由 電親個腦 於 2007-4-22 17:20 發表

最好重新上過膠腳同柱
膠腳邊度有#question#
原帖由 JVCABC 於 2007-4-22 17:32 發表

膠腳邊度有#question#
個case 有跟

原帖由 電親個腦 於 2007-4-22 19:53 發表

個case 有跟
唔係金屬黎咩
我個時都好似係金屬黎
有膠有金屬 (銅柱) 亦有 case 的 motherboard board base 本身已經造到有突出位裝 M/B

我建議用返銅柱, 因為佢 ground o左底的 ground 位同水線, 會無 o甘多 noise ~
但而家到部機著
個mon無野睇
又無響

原帖由 觀星是答案 於 2007-4-23 01:51 發表
有膠有金屬 (銅柱) 亦有 case 的 motherboard board base 本身已經造到有突出位裝 M/B

我建議用返銅柱, 因為佢 ground o左底的 ground 位同水線, 會無 o甘多 noise ~
原來仲有d咁ge用處
唔講唔知

原帖由 JVCABC 於 2007-4-23 02:17 發表
但而家到部機著
個mon無野睇
又無響
唔係short 壞板ma#question#

原帖由 電親個腦 於 2007-4-23 10:22 發表

唔係short 壞板ma#question#
咁點算

拎去換

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 JVCABC 於 2007-4-23 11:45 發表

咁點算
若果所有parts 係同一舖買,成架機逗返去check

換返塊板都係咁(之前個塊個chips 把fan壞左)
佢拎左部機黎
原來佢一路都無裝銅柱
就咁放塊板落case 上羅C
我試過上case但盞燈閃閃下無畫面
祼跑又係無畫面
係唔係姐係short 壞板#question#
仲有無其他方法#question#

原帖由 JVCABC 於 2007-4-28 00:02 發表
佢拎左部機黎
原來佢一路都無裝銅柱
就咁放塊板落case 上羅C
我試過上case但盞燈閃閃下無畫面
祼跑又係無畫面
係唔係姐係short 壞板#question#
仲有無其他方法#question# ...
塊板O:-) O:-) O:-)
原帖由 csc 於 2007-4-28 00:55 發表

塊板O:-) O:-) O:-)
7日都過埋
唔知上代理會唔會換
上左去之後原來話塊板個bios太舊 唔支援cpu
要update