《太鼓之達人》現身 NDS 平台

BANDAI NAMCO Games 宣布,將於 NDS 上推出知名太鼓音樂節奏遊戲系列新作《太鼓之達人 DS 觸控音樂祭!(太鼓達人DS !)》,收錄任天堂經典遊戲樂曲,預定夏季推出。

《太鼓之達人》是 NBGI 音樂節奏遊戲代表作,以日本傳統樂器「和太鼓」為主題,結合多樣化的樂曲、簡單的操作與可愛逗趣的角色設定,獲得眾多玩家的喜愛。自 2000 年首度推出以來,目前已於大型電玩上推出第 9 代作品,並曾於 PS2、PSP 等平台推出家用版。

本次的《太鼓之達人 DS 觸控音樂祭!》是繼 PSP 之後再次推出的掌機系列作,也是 NDS 上首款作品,承襲各系列作一貫的內容,收錄橫跨古典、民謠、童謠、遊戲、流行與原創等多樣化的樂曲,並與任天堂合作,首度於家用版中收錄玩家們耳熟能詳的經典名作《超級瑪俐歐兄弟》遊戲樂曲。

除此之外,本作並加入眾多新遊戲要素,包括可以使用各種裝飾用道具替可愛的太鼓主角 阿咚 換裝,可裝飾的部位包括臉、身體、手腳、衣服、帽子等 5 個部位,讓玩家能替阿咚打造出各種逗趣的樣炕C遊戲也支援 NDS 的無線網路分享遊玩功能,只要 1 塊卡匣就可以讓 4 名 NDS 玩家連線對戰。

遊戲的操控方式目前尚未公開,預料將會搭配 NDS 的觸控螢幕特性來設計,詳情尚待後續分曉。

NDS《太鼓之達人 DS 觸控音樂祭!》預定今年夏季推出,價格未定。

江門傳聞話nds會出seed
但好似canceled
I dunno how to say, but...... i just want to say I love you~
原帖由 Enzo 於 2007-4-29 17:17 發表
但好似canceled
今似有晒圖應該唔會錯la #yup#
如果用雙筆玩就過引喇
I dunno how to say, but...... i just want to say I love you~
nds 好似唔可以同時一齊點 一次只可以detect到一點
#cry# 小仙女 #cry#
紅蟹跑得快還是青蟹跑得快......
原帖由 Enzo 於 2007-4-29 17:17 發表
但好似canceled
NDS未出街果陣已經話出SEED
但大家真係覺得nds touch screen既準確性係足夠應付太鼓呢d靈敏度要求極高既遊戲?
原帖由 杰仔 於 2007-4-30 14:35 發表
但大家真係覺得nds touch screen既準確性係足夠應付太鼓呢d靈敏度要求極高既遊戲?
所以我絕對覺得唔係用touch screen 玩

回復 #9 I.S. 的帖子

用口吹節拍:D
原帖由 I.S. 於 2007-4-30 14:50 發表

所以我絕對覺得唔係用touch screen 玩
我覺得會用到
原帖由 hktathmss 於 2007-4-30 22:40 發表
我覺得會用到
街機打太鼓都有兩支棒la
NDS 得一支點打
仲有佢個touch screen ma ma 可靠
玩三國志大戰領教過
原帖由 I.S. 於 2007-4-30 10:57 PM 發表

NDS 得一支點打
玩三國志大戰領教過
用羅鼓棒手勢去打既,一定無可能100%準確擊中,90%都比多佢
原帖由 杰仔 於 2007-5-1 01:21 發表

用羅鼓棒手勢去打既,一定無可能100%準確擊中,90%都比多佢
唔用話擊中la
個反應已經死得人多
有冇話幾時出呀~
等咗好耐啦
原帖由 koji 於 2007-5-2 16:25 發表
有冇話幾時出呀~
等咗好耐啦
07年7月
原帖由 I.S. 於 2007-4-30 22:57 發表

NDS 得一支點打
玩三國志大戰領教過
要到佢出先知 會唔會一手按制 一手用筆
原帖由 hktathmss 於 2007-5-2 23:17 發表
要到佢出先知 會唔會一手按制 一手用筆
咁我寧願兩手用制加d mini game 用筆玩
原帖由 I.S. 於 2007-5-2 16:54 發表

07年7月
乜唔係6月咩
唔記我睇邊本GAME書好似話6月中到
又要等多兩個月先有得玩
原帖由 koji 於 2007-5-4 15:56 發表

乜唔係6月咩
唔記我睇邊本GAME書好似話6月中到
又要等多兩個月先有得玩
Sure 係七月 #yup#  有遲冇早 #yup#