終於砌好 個 d HDD 同張 3405

執線執左勁耐 , 條 cable 真係太長   

宜家仲 verifying ...好慢...

宜家有個問題 , 就係點樣可以 update 張卡既 bios ?
我係 site 度見到話可以用 ASM update , 但我找唔到有得揀既 O:-) ??

岩岩 verify 完 , 用左 7 hrs , 之後試 write-back 和 write-through
無分別.....
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
呢部機既用電量應該達 250W
原帖由 閒魂 於 2007-11-3 20:41 發表
呢部機既用電量應該達 250W
我都想買咁多隻HD, 我而家行緊一隻80同160GB HD....
又唔係長開 , 幾多 watts 都無乜所謂

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
慘啦  

原本係 32-bits windows 用到 3 GB ram ( 4 GB Physical Ram )
之前已經俾張 display card 食左 640 MB 走....
宜家再插多張有 ram 既卡 , 宜家得返 2 GB ram 用到  

唔想轉 win2k3 / 64 bits OS  ...

64bit 係趨勢!
你張卡都幾係野…
應該差唔多 3K
原帖由 閒魂 於 2007-11-4 00:45 發表
你張卡都幾係野…
應該差唔多 3K
bulk 都 over 2.5K

SAS/SATA compatible o麻

改用 ATTO 就測試到 write 了
真係 兩個世界 !!

我遲o的都會好似你咁入 4 部 500G 行 hardware RAID-5, 不過會放o係另一部機做 file server
Vincent's Gallery
http://www.vincentkwok.hk

有緣便玄, 無緣便完. 信是有玄, 一切隨緣.
緣是天定, 份是人為. 隨遇而安, 一切順其自然.
writeback 唔好開,hang機身痕
同樣,買埋供電模組raid 5 先真正安全
我部機有鬼

原帖由 firework 於 2007-11-4 07:42 AM 發表
writeback 唔好開,hang機身痕
同樣,買埋供電模組raid 5 先真正安全
唔開真係連一隻普通 hdd 既速度都不如

不過 battery kit 都唔平

原帖由 nissin 於 2007-11-4 10:50 AM 發表
我部機有鬼
係咪用 onboard

原帖由 Error_404 於 2007-11-4 11:41 發表

係咪用 onboard
ICH9R

原帖由 nissin 於 2007-11-4 11:44 AM 發表

ICH9R
咁咪正常 , 用 physical ram 做cache 既問題

個機箱幾正....
有無相睇睇
原帖由 csc 於 2007-11-4 04:11 PM 發表
個機箱幾正....
有無相睇睇

#question# #question# $$
原帖由 csc 於 2007-11-4 05:17 PM 發表
#question# #question# $$
你當佢 1千la

除左下便六隻hdd外....
兩隻碟機....一隻軟碟.....
仲可以裝多幾多隻hdd#question# #question#
原帖由 csc 於 2007-11-4 08:38 PM 發表
除左下便六隻hdd外....
兩隻碟機....一隻軟碟.....
仲可以裝多幾多隻hdd#question# #question#
5.25" 可以就咁放 隻 hdd 又得
放多幾個 hot-plug SATA rack 都得

原帖由 Error_404 於 2007-11-4 11:57 發表

咁咪正常 , 用 physical ram 做cache 既問題
write 快過 read 係正常

原帖由 nissin 於 2007-11-4 10:51 PM 發表

write 快過 read 係正常
寫哂落ram 先....o麻

原帖由 Error_404 於 2007-11-4 23:02 發表

寫哂落ram 先....o麻
同 controller 唔同 HDD

哇!這麼多HD
我還用緊一隻320GB,兩隻120GB
原帖由 紅豆 於 2007-11-7 08:37 發表
哇!這麼多HD
我還用緊一隻320GB,兩隻120GB
4仔bt專用 server