scsi card

請問通常幾$到???
有咩brand比較好???
adaptec
有 raid 同 無 raid 已經唔同價

你想要乜野 要求 ???

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
要求冇乜, 唔駛raid
用黎裝一個SCSI HDD
原帖由 天下布武 於 2007-2-13 00:39 發表
要求冇乜, 唔駛raid
用黎裝一個SCSI HDD
1舊水多d就有

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 Error_404 於 2007-2-13 00:39 發表

1舊水多d就有
可以bootable? U320?

3272-8121-6997-5262
Ultra 320 一百蚊唔駛 ? 唔係呀化 !?
想當年, 條 U320 線加個 Terminator 都 ....
不如你講你隻係咩 hdd.. 老實講,如果唔係 15000轉,73G 咁不如放棄佢好了…因為一定唔值得投資!

scsi 一條 channel 已經駁 15 隻野…
條 cable 200 左右啦…
card同hd我都冇
不過係buy黎公司用
普通要來駁 scsi device 個d 卡 wo , 不嬲都唔貴既

又唔係個d  RAID 卡

原帖由 Error_404 於 2007-2-14 01:19 發表
普通要來駁 scsi device 個d 卡 wo , 不嬲都唔貴既

又唔係個d  RAID 卡
你知唔知 39320 幾錢 ???
原帖由 閒魂 於 2007-2-14 01:24 發表
你知唔知 39320 幾錢 ???
我屋企都有張 scsi 卡要來駁 cd-rom 同 scanner ....
乜好貴既咩...

我張Tekram U2W 當年都賣1xxx

原帖由 nissin 於 2007-2-14 01:44 發表
我張  TekramU2W 當年都賣1xxx
唔通我食米唔知價 ?
張卡宜家已經掉埋一二面

張卡都係 Tekram , 不過點睇都唔值 4位數

原帖由 Error_404 於 2007-2-14 01:46 發表

唔通我食米唔知價 ?
張卡宜家已經掉埋一二面

張卡都係 Tekram , 不過點睇都唔值 4位數
你果張九成係 UW 黎…用黎駁 hdd 仲慢過 IDE66…

最 cheap 既 19160 $1200 (160MB/s)
39320 bluk 要 $2000 (320MB/s dual channel)
2手19160同29260好平就真

原帖由 閒魂 於 2007-2-14 02:37 發表

你果張九成係 UW 黎…用黎駁 hdd 仲慢過 IDE66…

最 cheap 既 19160 $1200 (160MB/s)
39320 bluk 要 $2000 (320MB/s dual channel)

o岩o岩又見到d咩SAS.......又係SCSI既一種???
原帖由 天下布武 於 2007-2-14 11:41 發表
o岩o岩又見到d咩SAS.......又係SCSI既一種???
SCSI升級
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
SAS 好似叫 Serial attached scsi

未查唔 sure
原帖由 閒魂 於 2007-2-14 13:55 發表
SAS 好似叫 Serial attached scsi

未查唔 sure
SAS(Serial Attached SCSI)是新一代的SCSI技術,和SATA硬碟相同,都是採取序列式技術以獲得更高的傳輸速度,可達到3Gb/s。此外也透過縮小連接線改善系統內部空間等。
此外,由於SAS硬碟可以與SATA硬碟共享同樣的背板,因此在同一個SAS存儲系統 中,可以用SATA硬碟來取代部分昂貴的SCSI硬碟,節省整體的存儲成本。

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E7%A1%AC%E7%9B%98&variant=zh-hk
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
原帖由 nissin 於 2007-2-14 08:00 發表
2手19160同29260好平就真
當年我新買張 SCSI 29160 + 9.1GB quantum HDD
已經用 o左我 > $2000 了 ....
scsi買Lsi好D,adaptec 又貴又癈。
二手scsi u160四百零蚊已經唔錯,有埋raid玩,駁一只hdd夠晒
呢張Adaptec 29160 SCSI Controller Card
http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b5587151
support唔support呢個hd(Seagate 146G 3146707LW U320 SCSI HDD)
原帖由 天下布武 於 2007-2-20 01:13 發表
呢張Adaptec 29160 SCSI Controller Card
http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b5587151
support唔support呢個hd(Seagate 146G 3146707LW U320 SCSI HDD)
應該用到HDD, 但去唔到max speed

原帖由 天下布武 於 2007-2-20 01:13 發表
呢個價…值得去馬!

個 HDD 係 U320,但呢張卡只會去到 160MB/S
我都唔想串大家, 不過我之前係 dell 買左張 adaptec 39160 都係 $500........
原帖由 irvingtin 於 2007-2-21 15:08 發表
我都唔想串大家, 不過我之前係 dell 買左張 adaptec 39160 都係 $500........
我當年買scsi卡時張19160 bulk都 >$1000...
唔知你講的"之前"係幾耐

原帖由 nissin 於 2007-2-21 15:18 發表

我當年買scsi卡時張19160 bulk都 >$1000...
唔知你講的"之前"係幾耐
06年11月...
而公司上個月買個部都係一樣 $500