notebook一問

請問可以簡介一下出面坊間唔同品牌既notebook既優劣嗎?
how to say....so many
剛剛玩過 Sony VAIO 最新版既 TZ 27和 SZ55 , 58GN
TZ = 好玩具 , 非常脆弱 , 字細到 hi hi , 絕 Show-off 用
SZ = 真係唔錯 , 大 mon 來講又幾輕 , 部機唔太熱 , 較硬淨

用緊 Thinkpad X61S 細機 , keyboard 真係一絕 , 非常岩文書用 , 但 mon 色水比唔上 Sony 既機..因為仲未有 LED...

富士 , 玩過一排 , 唔太差但唔算好好 , 勝在 MIJ

HP , 玩過大機 widescreen .....唔多 ok..太反光 , 其他手感不及 Sony

遲d有得玩埋 東芝部 12" 新機 , 到時再講

反而要留意 , 宜家買機...有無得插 express card ~

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
咁有無人用緊牙石同聯想?

我正準備儲錢買機,第時可以係lib做功課
原帖由 戇男 於 2007-11-12 08:39 PM 發表

asus 二手唔值錢 , 除非你用到爛

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
原帖由 戇男 於 2007-11-12 20:39 發表

學校無special price比你地買NB?

IBM幾好呀...

要型 SONY

Apple Macbook都ok, bootcamp行WinXP, 又可以享受用MacOS的爽

3272-8121-6997-5262
原帖由 三隻眼 於 2007-11-14 02:48 PM 發表

學校無special price比你地買NB?

IBM幾好呀...

要型 SONY

Apple Macbook都ok, bootcamp行WinXP, 又可以享受用MacOS的爽
Macbook 好重 , 似LAPTOP 多過 NOTEBOOK

個人覺得nb 最緊要自己arm 唔arm 用
因為好多細位,無用過好難ans 你,而且每個人ge 要求唔同
乜都係假...最緊要輕.....
原帖由 特警仔 於 2007-11-15 00:17 發表
乜都係假...最緊要輕.....
輕係要付出代價的
多數輕身 notebook 都係細 mon, 慢 hardware config
暫時有兩個selection
1.畫圖用(預左會比較大部同重,但都唔係好太重,因為係比女士用,價錢都係考慮因數)
2.一般文書(最好可以打埋機,平係首選,因為係我用,重量唔成問題)
原帖由 戇男 於 2007-11-15 01:25 發表
暫時有兩個selection
1.畫圖用(預左會比較大部同重,但都唔係好太重,因為係比女士用,價錢都係考慮因數)
2.一般文書(最好可以打埋機,平係首選,因為係我用,重量唔成問題) ...
http://nb.zol.com.cn/70/703777.html
差不多一萬
網上價格
(已含所有折扣)         HKD 10,988.00
處理器         Intel(R) Core(TM) 2 Duo Processor T7500
作業系統         正版Windows Vista(R) Home Premium 32位元 (繁體中文)
液晶顯示幕         17" Widescreen WXGA+ (1440x900) TFT Display
顏色套件         Black Color Kit
記憶體         2GB (2x1024) 667MHz雙通道DDR2 SDRAM記憶體
硬碟         160GB (5400 RPM) SATA Hard Drive
內置光碟機         Fixed 8X max DVD+/-RW Combination Drive with double layer write capability
顯卡         NVIDIA(R) GeForce TM 8600M GT with 256MB DDR2 dedicated graphic memory
無線網卡         Intel(R) PRO/Wireless 3945 Dual Band 802.11a/g 54Mbps Wireless Mini Card
藍牙模組         Dell(TM) Wireless 355 Bluetooth Module For Vista
主電池         9-Cell Lithium Ion Primary Battery (1 Year Warranty)
便攜包         Dell S&P Lightweight & Compact Carrying Case Fits up to 17"Screen-Black
遙控器         Remote Control Panel
軟碟機         沒有軟碟機
安全軟體         McAfee(TM) Security Center (Traditional Chinese) - 15 month
戴爾服務:硬體保修服務         3 Years Next Business Day (8x5) Onsite Response (Parts + Labour)
本系統已包含的專案         Shipping Documentations (HongKong)
本系統已包含的專案         90W Primary AC Adapter (110V/220V)
本系統已包含的專案         整合式10/100 高速乙太網路
本系統已包含的專案         Computrace Disable Info Mod
本系統已包含的專案         Vista Getting Started Guide
本系統已包含的專案         Internal 56K Modem
本系統已包含的專案         Dell Support Center
本系統已包含的專案         ExpressCard Slot(54mm), Express Card slot is not compatible with PCMCIA
備註         Discount is only valid if the corresponding upgraded item is selected above.
備註         本星期五前付費有效有限時間供應。無進一步折扣。
備註         每位客戶最多限訂購 5 單位
Dell Media Direct         Dell(TM) MediaDirect (TM)
Dell Services: Remarks         筆記型電腦的電池從發票日期起有一年保養期限
Dell Services: Remarks         Second Business Day Response Will Be Provided For Remote Locations
Dell Services: Remarks         Dell's Terms and Conditions apply
Limited Time Offer 1         網上訂購即可獲得HK$2000現金折扣(總價已包含此折扣)
Limited Time Offer 4         免費升級中央處理器T7300至 T7500
折扣碼         Limited time promotional offer only. No further discounts apply.
運費         Inspiron(TM) Handling & Insurance (Hong Kong)
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team
你呢個係選擇1定2黎?
公司用就要 Vista Business 版

原帖由 戇男 於 2007-11-15 13:45 發表
你呢個係選擇1定2黎?
但打機都係desktop 吧
後來 我總算學會了 如何去愛 可惜你 早已遠去 消失在人海   後來 終於在眼淚中明白 有些人 一旦錯過就不再

PC-Infinity World Community Grid Team

個部 XPS 都唔錯 , 又型又打到機

原帖由 Error_404 於 2007-11-14 17:27 發表

Macbook 好重 , 似LAPTOP 多過 NOTEBOOK
XPS 都起碼2Kg啦
Macbook 2.27 kg, 返學用都ok ar, 學生又有discount, ~HK$8K

NB要輕就會貴

3272-8121-6997-5262
2K 真係唔RECOMEND 拎來拎去,想健身另計
我屋企台 T60 2.x Kg , 拎出街都幾係 o野
都係 X61s 輕 o的
我部dell d410
1.72k 出街,放斜咩袋
咩2hr 都想死
善惡喜惡皆執著 到頭南坷一夢中

日日拎住 X61S ( 1,2x Kg ) , 單咩袋 , 好輕鬆

2.X KG其實都唔係好重...
原帖由 戇男 於 2007-11-20 01:47 發表
拎黎拎去就覺重
屋企部macbook都唔會拎出街
原帖由 戇男 於 2007-11-20 01:47 發表
你LIKE啦,我可能體質差,我拎部1.75kg ge nb 都夠重
我部1.6xKG都拿到想死....
係拿上手果下唔重  但拿住周圍行死梗..
notebook都係上網同做功課多...
所以我依既對notebook既要求只係  細部同輕
一定唔駛勁囉...
原帖由 特警仔 於 2007-11-21 15:42 發表
我部1.6xKG都拿到想死....
係拿上手果下唔重  但拿住周圍行死梗..
notebook都係上網同做功課多...
所以我依既對notebook既要求只係  細部同輕
一定唔駛勁囉... ...
#yup##yup#
問人借過notebook
第一下拎個時ok 喇唔太重
拎左成日後
我第日買notebook 一定愈輕愈好