中伐味濃的 SilverStone TJ-08E

唔講中咩伏住, 先睇下個完成品

前方:
5.25" 位裝左個 3.5" HDD tray
3.5" 位裝左個 USB 3.0 card reader (不過其實係行緊 2.0)

後方:
asus sound card
nV GF670
斯文颱風 12cm 風扇 (用膠釘裝上)
PCI slot cover 換左黑色板
火牛, PCI slots 個大 cover 2 粒螺絲都用左紙介子
而個 PCI slots 大 cover 換左手拎螺絲

側面:
無眼睇 .....

上方:

不得不提, cable management 火牛的好處, 就係可以自製超短 cable (留意火牛去 HDD tray 條 cable)   

另一個側面:

呢隻 TJ-08e
design 真係唔錯, 只要你跟足佢 O既構思去買其他 parts
例如公版 display card, Tower 式 CPU cooler ....

然而, 呢隻 case 有 2 個問題, 一個就係造工差左少少, 螺絲位唔太 fit, 呢個問題影相好難影到, 不過上螺絲時唔多順就知佢差左少少位

第二樣就係把 AP-181 風扇, 佢雖然有個 switch 可以 set 行全速或者半速, 但就算佢行半速仍然好大風聲
結果我都係要自己加一個 fan controller

P.S. 我底板個 fan controller 只 support PWM, AP-181 是沒有 PWM 的

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
不過亦要一讚
就係隻箱盡量避免 "鞋" 震造成噪音

機頂板下有軟膠粒

HDD 位有綿板

機箱螺絲位都有軟膠介子

中伏味濃

你自用定幫人砌,
我也層經想過買這箱,但看了多人的成品,
要裝少些HD先ok,
所以放棄了,否則會好迫,一是用水冷才好些,
如用原裝火牛的綫,會更惡裝,
你自用定幫人砌,
我也層經想過買這箱,但看了多人的成品,
要裝少些HD先ok,
所以放棄了,否則會好迫,一是用水冷才好些,
如用原裝火牛的綫,會更惡裝, ...
紅豆 發表於 2013-4-2 19:44
自用的

好在我隻火牛 d 線都係自己整, 如果唔係, 又長又硬身真係走唔掂

買呢隻 case 完全係因為佢個單一直接的風道設計 (PS07 都係差唔多, 但面版太更膠 feel, 所以無用 PS07)

PS07
http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=314&area=tw
PS07聽說usb位頂MB,不是所有MB也裝到那USB3.0
PS07聽說usb位頂MB,不是所有MB也裝到那USB3.0
紅豆 發表於 2013-4-2 20:45
其實唔係個前置 USB port , 而係 USB 3.0 個 19 pin connector 會頂到 HDD cage

好在我塊 Gigabyte 底板個 USB 3.0 port 位比較近 SATA 位, 如果唔係我都會頂到
你個5.25轉3.5在那買,hk好像没這品牌代理,
你個5.25轉3.5在那買,hk好像没這品牌代理,
紅豆 發表於 2013-4-2 22:18
我依家好多野都是在 taobao 買的
有咩好介紹
我都要換機
COOLER MASTER N200好像更合你,
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1
紅豆 發表於 2013-4-5 07:13 PM
你看不到TJ-08E的精髓
紅豆 發表於 2013-4-5 19:13
單一直接的風道設計, 係 SilverStone 的強項

今日 CPU Idle 24 度 (無開冷氣, keep 住 24 度)
Full load 15 分鐘 59 度 max (Keep 住 57 度左右)

呢 d O野, 我相信 CM 任何 case 都做唔到

btw, 我覺得 N200 呢隻 case O的風扇位直頭係亂開
你唔裝晒佢就漏風, 裝晒佢就亂流
張670和HD多少度呢?
張670和HD多少度呢?
紅豆 發表於 2013-4-5 23:26
670 - Full load - 80 度
HDD - 34 度
FYI

轉左用 CM 212x

Fanless 都頂得住 (80 度 max)

有風扇

溫度在右上角
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件