諗左好耐,睇下 o 唔 ok?

ASUS 華碩 M5A78L-M LX V2 AMD 760G,DDR3,M.ATX M/B 1199
Intel Core i7-4770S Haswell (3.1GHz, 8M Cache, LGA 1150, 22nm) CPU BOX 盒裝 65W低電壓        HK$ 2323
Kingston HyperX DDR3 1600M ...
silaimo 發表於 2013-9-1 18:40
看來你都幾憎你朋友, Intel CPU 用 AMD 底版

明明有 SSD (應該用來裝 Windows 吧 ? 大仇口都唔會將隻 SSD 當 Storage Drive O甘大整估掛?)
但偏搵隻 WD Black 做 Storage

如果係我砌, 我會用 GA-Z87M-D3H
Intel 4770S (即係唔超啦)
A-Data Gaming / Samsung DDR3-1600 8GB x 2 (唔要 16GB kit)
Hitachi / Toshiba 2TB 7200rpm HDD

其他無意見

用Z87版但用4770s 会唔会好怪?
16 kits ram唔好既原因係?
另有無cpu hs 風冷推介?
看來你都幾憎你朋友, Intel CPU 用 AMD 底版

明明有 SSD (應該用來裝 Windows 吧 ? 大仇口都唔會將隻 SSD 當 Storage Drive O甘大整估掛?)
但偏搵隻 WD Black 做 Storage

如果係我砌, 我會用 GA-Z87M-D3H
Intel 4 ...
觀星是答案 發表於 2013-9-2 00:04
Mb之前copy 錯左
正確應該係
ASUS 華碩 H87-PRO H87,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B
用Z87版但用4770s 会唔会好怪?
16 kits ram唔好既原因係?
另有無cpu hs 風冷推介?
silaimo 發表於 2013-9-2 01:18
系列本來預左超頻,用料會好少少

不過既然唔超,就唔駛搵對夾過的 kit ram
散叫 2 條平 d

用 4770s 配 z87 唔怪,好多人都係咁
另外,z87 二手好價 d,易放 d

剛响大塊田出左
Asus z87 dulexu
Intel 4770k, SB-e hs
Kingstone hyperx 16g kit
Wd re 2tb
Antec hcg 620 cm ps
Cm 693 case
Lg combo
Total 1 雞
Antec Hcg 620m全埸無貨
C 記 免費 upgrade seasonic 620m
諗左好耐,睇下 o 唔 ok?

ASUS 華碩 M5A78L-M LX V2 AMD 760G,DDR3,M.ATX M/B 1199
Intel Core i7-4770S Haswell (3.1GHz, 8M Cache, LGA 1150, 22nm) CPU BOX 盒裝 65W低電壓        HK$ 2323
Kingston HyperX DDR3 1600M ...
silaimo 發表於 2013-9-1 18:40
你玩咩!AMD 底板+Intel CPU
不用Z87,還有H87可用,
剛响大塊田出左
Asus z87 dulexu
Intel 4770k, SB-e hs
Kingstone hyperx 16g kit
Wd re 2tb
Antec hcg 620 cm ps
Cm 693 case
Lg combo
Total 1 雞
silaimo 發表於 2013-9-2 12:32
這也要一萬元.是否差了什麼沒說,
唔係 NAS 用 WD RE Series
唔係 NAS 用 WD RE Series
觀星是答案 發表於 2013-9-2 16:15
Re vs black...相差几十蚊
這也要一萬元.是否差了什麼沒說,
紅豆 發表於 2013-9-2 16:09
Mb+cpu+hs+ram 都已經6k up 鳥
因咩事一定要用大底板大機箱 ?

用風冷散熱好D
隻利民連風扇原来有半張atx板咁大
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
4770k, 你用幾大隻 HS 都無咩用, d 熱在 die 上傳唔到上 IHS

RE: 以下呢D野值几多錢?

I4770K 4.2G (oc 20%)

airflow diagram
因為出機時個 CPU 風扇 已經係上下咁安裝, 風向由下去上,所以放左兩把風扇晌機頂做抽出,反而機箱後無裝風扇,咁樣好唔好呢?
較低左電壓穩行 4.2G, 涼快左唔少
airflow diagram
因為出機時個 CPU 風扇 已經係上下咁安裝, 風向由下去上,所以放左兩把風扇晌機頂做抽出,反而機箱後無裝風扇,咁樣好唔好呢?
silaimo 發表於 2013-9-8 22:29
入風風扇風流量需大於排氣風扇

好煩...新 MB 既 bluetooth 壞左...
成塊拿去整好煩
究竟拎唔拎去整好
好煩...新 MB 既 bluetooth 壞左...
成塊拿去整好煩
究竟拎唔拎去整好
silaimo 發表於 2013-9-16 19:39
看 4
你睇 epc 就知, 簡直不知所謂

放低一個月, 整返 A 就壞左 B
再放低多一星期
新底板變二手殘底板
看 4
你睇 epc 就知, 簡直不知所謂

放低一個月, 整返 A 就壞左 B
再放低多一星期
新底板變二手殘底板
觀星是答案 發表於 2013-9-16 19:55
Are you suggest not to repair it?
Are you suggest not to repair it?
silaimo 發表於 2013-9-16 20:23
唔用, 唔賣, 唔好整

fyi
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1