洛陽鉬業(3993)

go go go
無咩錢呀.........

不過都抽一手先
抽一手#yup#
有8金剛支持,呢隻應該會升唔少
原帖由 戇男 於 2007-4-14 14:56 發表
有8金剛支持,呢隻應該會升唔少
什麼叫8金剛#question#
入左兩手
原帖由 Oatrina 於 2007-4-16 07:02 發表

什麼叫8金剛#question#
8個策略投資者
我晌恒生銀行個網見到:

8.          認購金額需包括1%經紀佣金,0.004%證監會交易徵費及0.005%聯交所交易費。

我想問下係咪除左$100手續費外, 仲要俾埋上述既費用 #question#
原帖由 Oatrina 於 2007-4-16 22:09 發表
我晌恒生銀行個網見到:

8.          認購金額需包括1%經紀佣金,0.004%證監會交易徵費及0.005%聯交所交易費。

我想問下係咪除左$100手續費外, 仲要俾埋上述既費用 #question# ...
如中了是要的,一手恒生抽$6968.61
中了還要30元存入費#yup#
原帖由 Oatrina 於 2007-4-16 22:09 發表
我晌恒生銀行個網見到:

8.          認購金額需包括1%經紀佣金,0.004%證監會交易徵費及0.005%聯交所交易費。

我想問下係咪除左$100手續費外, 仲要俾埋上述既費用 #question# ...
$100手續費...你用乜色表抽#question#
詠春
原帖由 紅豆 於 2007-4-16 22:41 發表

如中了是要的,一手恆生抽$6968.61
即係6464.6 + 100 + (6464.6 x 1%)+(6464.6 x 0.004) + 6464.6 x 0.05) ?

點解我計到係6464.6 + 100 + 25.8584 + 323.23 = $$6913.6884 ???
原帖由 BlueFish 於 2007-4-16 23:17 發表

$100手續費...你用乜色表抽#question#
我諗住網上 e banking試下咋....

我今日先拿拿林開左account....
上限調高了為$6.8,不是$6.4
原帖由 紅豆 於 2007-4-16 23:38 發表
上限調高了為$6.8,不是$6.4
那麼即係我中唔中都要俾1%經紀佣金,0.004%證監會交易徵費及0.005%聯交所交易費 #question#
原帖由 Oatrina 於 2007-4-17 00:27 發表

那麼即係我中唔中都要俾1%經紀佣金,0.004%證監會交易徵費及0.005%聯交所交易費 #question#
如黃表是不中的恆生也要收你$100手續費,其它不用,
如白表或電子白表便不用手續費
原帖由 紅豆 於 2007-4-17 01:08 發表

如黃表是不中的恆生也要收你$100手續費,其它不用,
如白表或電子白表便不用手續費
Thanks紅豆

咁即係中左就要收埋其他service charge, 唔中就只需扣一百蚊?

電子白表係咪唔可晌上市當日即放 #question#
原帖由 Oatrina 於 2007-4-17 07:37 發表

Thanks紅豆

咁即係中左就要收埋其他service charge, 唔中就只需扣一百蚊?

電子白表係咪唔可晌上市當日即放 #question#
電子白表我未用過,多是用黄表的,
因可即放,又不用去銀行存倉[要15工作天,新股頭三天沽可不用存倉]
又不怕寄失[補回的費用可能是那認股價了]
但網上申請最遲要在節止前一天申請,
節止和白表日期不同
原帖由 紅豆 於 2007-4-17 18:13 發表

電子白表我未用過,多是用黄表的,
因可即放,又不用去銀行存倉
又不怕寄失
但網上申請最遲要在節止前一天申請,
節止和白表日期不同
what is 「存倉」?
還有, 我上網買左兩手3993, 但係晌ebanking個record都冇扣過我錢, 有冇人又係用hang seng ebanking去玩ipo ?
原帖由 Oatrina 於 2007-4-17 21:44 發表

what is 「存倉」?
即是轉那股票持有人的名,轉為恒生或經紀行名變先可出售,
原帖由 Oatrina 於 2007-4-17 21:47 發表
還有, 我上網買左兩手3993, 但係晌ebanking個record都冇扣過我錢, 有冇人又係用hang seng ebanking去玩ipo ?
節止後便會扣,但之前會先鎖死那些金價,令你不會不夠錢去扣的
原帖由 紅豆 於 2007-4-17 22:05 發表

即是轉那股票持有人的名,轉為恒生或經紀行名變先可出售,
都係唔係好明@@

點解唔可以個人名義去賣
原帖由 紅豆 於 2007-4-17 22:07 發表

但之前會先鎖死那些金價
我都係唔明點解
你去ebanking看下可用現金结餘是多少
原帖由 Oatrina 於 2007-4-17 22:35 發表

都係唔係好明@@

點解唔可以個人名義去賣
你有牌嗎?
原帖由 紅豆 於 2007-4-17 22:41 發表
你去ebanking看下可用現金结餘是多少
果到果然係少左錢
原帖由 Oatrina 於 2007-4-17 22:44 發表

果到果然係少左錢
咪鎖了你抽股的錢,令你用不到
原帖由 紅豆 於 2007-4-17 22:48 發表

咪鎖了你抽股的錢,令你用不到
原來就係咁解

我真係好stupid