[會爆炸的] 淘仔 mini PC 開箱

(先借位 up 圖)
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
info
阿媽架 C2D Dell notebook 終於打左柴, 又有借口買架新機

之前阿媽架 notebook 一直都係當 PC 用, 係架 notebook 上面插晒 USB keyboard mouse 同出隻 20" mon
但佢從來都唔會拎架機去其他地方用, 與其買架 notebook 但浪費左 d mon keyboard touch pad
不如直接買架 PC 算數啦

阿媽用個張電腦枱本身唔大, 所以就去搵架細既 PC 俾佢, 想過用 NUC, 但唔想咁貴
之前睇呢個 post http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1
但嫌佢慢少少, 同埋最重要係 "棟唔直"
另外, 呢部機另一大賣買點, 就係 fan-less, CPU 同 chipset 靠外殼散熱, 係完全靜音, 又唔駛怕把風扇死左唔知去邊度配返把

跟住就膽粗粗去淘佬買左呢部準系統

標配只有機身, 底板連 CPU  外殼, 火牛
CPU 有多款選擇, Celeron-1037U, i3-3217U, i5-3317U, i5-4200U, i5-4500U
火牛原裝跟 12V 3A-36W (Celeron 同 i3 model), 可以加錢轉 12V 5A-60W

標配以外, 可以另外加錢買 wifi card (Optional), Ram, mSATA SSD, VESA 掛座 (Optional, 用來將架機掛係電視機背)
如果你唔買 wifi card, 機身會有 2 個天線插但無左 2 條白色天線 , 要自己拆左佢, 再搵貼紙遮住個孔位

我自己就買左標配 i3-3217U 版, 再加張高通 wifi card, 自己去高登買 SSD, ram, 無線 keyboard mouse, 用返屋企套 box set Win7 Ultimate , 架機 SF 直送香港, 連運費 HKD 1200 有找, 2 天送到上門

好, 講左咁多, 去圖先 !

外盒包裝其實好細

一開箱, 內裡有機身, 火牛, 2 腳 power cord (請自英制轉換插, 或英制插頭 8 字尾 power cord)
2 條天線 (加錢跟 wifi card 來的), 一包螺絲, 同埋一個直立式底座

同包 250ml 飲品合照

機背 I/O 左至右 mic, speaker, USB3.0 x 4, GbE Lan port, VGA, hdmi, Power input

打開機底, 老闆已經插左 wifi card, SATA cable 同 SATA 電源, 留空左 mSATA slot 同 ram slot

自己插返晒  d 野上去 (mSATA card, 2.5" SATA SSD 同埋 ram)

關返底殼 (2.5" HDD/SSD 要用螺絲固定係底殼)

硬件搞掂! 係我屋企, 打橫擺又得, 打直擺都得, 去到我媽度就只可以打直擺了

好mini,幾銀?
Pazu 發表於 2014-10-22 23:38
Celeron 1037U 無 USB 3.0 舊版 RMB 495
1037U 新版有 USB 3.0 RMB 550
i3-3217U (我呢隻) RMB 800
i5-3317U RMB 900
i5-4200U RMB 1100 (呢隻係 Haswell 用左新底板, 可以插 2 條 ram, PCB 靚仔 d)

加高通 wifi card RMB 40

加 ram 加 SSD 又另外加錢, 不過 ram 同香港差唔多價, SSD 俾垃圾 8G, 16G, 32G 建議都係係香港買好過
由於時間既關係, 架機已經裝左 Windows 7 啦

架機既性能其實唔差

一般使用, Fanless 都 keep 到 55 度以下 (眼利既朋友, 會見到粒 CPU 係 ES, 淘佬賣咁平, 一定有 d 野既)

IE 11 裝左 Flash Player, 播 youtube 1080p 片 (我隻 mon 係 16:10, 所以上下有黑邊), 而我不知佢有無用緊硬解 ....

最後就係巡例跑 benchmark, 係 HT 加持之下, Multi Core 分數比 Celeron 1037U 快 1/3

= 是日開箱完畢, 多謝收看 =
youtube 1080p
硬唔硬解到1080P高清片?
電親個腦 發表於 2014-10-23 23:50
可以呀, k-lite mega 安裝時, 用 Advanced Install, 中間選用 Hardware decode - Intel QuickSync 就用到
擋 1080p mp4 CPU usage 大約 10%
你見上面我播 youtube 1080p 都係 4%
5# 觀星是答案

好鬼抵,,,,,,
MSATA果塊即係以前ASUS NETBOOK裡面果隻SSD?
Pazu 發表於 2014-10-24 14:47
唔係, asus netbook 個隻係佢地自家格式
mSATA 係 standard 的 (最曲街係互相插到但會燒卡)
13# 觀星是答案

而家一隻64G先幾百蚊。。。。真係平到癲左
Pazu 發表於 2014-10-24 18:39
係呀, 我買隻 Plextor (名牌啦?) M5M 128GB 都係 $640

同LEE D 機仔有冇咩唔同?
wo~~ 發表於 2014-10-24 21:21
機身 size 唔同, asus 有風扇, 淘佬 mini-PC 無
淘佬 mini-PC 個 size 抄足 mac mini
asus 用 Celeron 1037, 淘佬想要乜 CPU 都有 (Celeron-1037U, i3-3217U, i5-3317U, i5-4200U, i5-4500U)
i5-4200U/i5-4500U 係最新 Haswell CPU, TDP 更低更快, 底板仲可以插 2 條 ram, 最多行到 16GB ram
3317U 有 Turbo Boost, 其實係熱既泉源, 所以我差少少都唔用 3317 用 3217
1037U 呢家啦, 平 RMB 100
http://tw.taobao.com/item/392521 ... 2575620069.5.4mnQAv

你 order 時, 係 comment 寫要加 wifi 同換火牛, 但唔好俾錢住, 等佢改好價錢先俾錢