基金

剛同股票經紀 朋友 吃飯後

傾了好耐 , 他介紹我買基金比較穩定 , 風險亦較低 , 唔洗成日睇住個市場

佢介紹了其中一種 基金 plan :

供 30 年
每個月 $2500 <--- 可多可少 , 簽約時自行決定
第一年 , bonus $9000
頭28個月 , 不能拎錢 / 斷供
之後可以拎錢 / 斷供 ; 拎錢一定只可拎剩 28個月.... 之後每十年 拎少剩 12個月
另外 第一年 手續費 6% , 之後逐年減少
第30年就可拎走所有錢

我睇了過往各種基金表現 , 保守到 9% - 20 % 都有 , 比較可取

大家覺得如何 ? 我仲未決定好唔好買 , 因為都要成 30年期長

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
個基金投資乜#question#
你這是保險基金 or 真正的基金#question#
30年太長了吧
詠春
原帖由 BlueFish 於 2007-6-28 12:57 AM 發表
個基金投資乜#question#
你這是保險基金 or 真正的基金#question#
30年太長了吧
真正的基金

投資世界各地的基金 (股市)

Wii Code : 0677 9526 4888 4073
其中幾隻基金有

首域中國增長基金
美林拉丁美洲基金
美林新興歐洲基金

主要集中 係 巴西 , 中國 , 印度 , 俄國 和 東南亞

另外 , 可以隨時轉 不同基金 / 比重 , 唔收費用 , 需時 一天

成個基金經理 係 MassMutual

基金d 管理費好貴

隨時食晒你d 回報
好就係唔洗理羅
原帖由 wo~~ 於 2007-6-28 01:38 AM 發表
基金d 管理費好貴

隨時食晒你d 回報
好就係唔洗理羅
below 4% 喎...

回報 正常高唔高過#question#

我join aia 果d 3年
減jor 自己出個3年$~~回報係8皮野~~

[/URL]
我朋友說

揀基金經理.....要揀多基金選擇個d , 越多越易選擇

AIA 佢說 ok 架 , 友誠就最多基金選擇

原帖由 神行太保 於 2007-6-28 01:51 AM 發表
我join aia 果d 3年
減jor 自己出個3年$~~回報係8皮野~~
3年期死約 #question# 之後先俾拎錢?
個月供幾多?

回報有無 9 %?

原帖由 Error_404 於 2007-6-28 01:55 發表

3年期約 #question#
係供jor 3年~~佢係30年長約
頭3年唔拿得$~~之後先可以~~不過點拿acc最少要有$1500美金,
不過我無咩野都唔郁佢~由佢滾
講真d 手續費個d都幾貴~~如果只玩保本基金真係有機倒tip (aia 為例)

[/URL]
原帖由 神行太保 於 2007-6-28 02:01 AM 發表

係供jor 3年~~佢係30年長約
頭3年唔拿得$~~之後先可以~~不過點拿acc最少要有$1500美金,
不過我無咩野都唔郁佢~由佢滾
講真d 手續費個d都幾貴~~如果只玩保本基金真係有機倒tip (aia 為例) ...
保本基金#question#
低風險既 股 ?

原帖由 Error_404 於 2007-6-28 01:55 發表

3年期死約 #question# 之後先俾拎錢?
個月供幾多?

回報有無 9 %?
我年供~~3千美元
回報~睇你choice咩基金~~我玩中國股票基金
3k *7.8 = 23400
3年=23400*3=70200
我自己減埋d手續費ar~~本金~~gain jor 8萬左右 ~~回報係double lo~
不過依家個經紀叫我轉晒去債券先~~照跟~~我gain $佢都有得分~~唔會點我掛

[/URL]
原帖由 Error_404 於 2007-6-28 01:54 發表
我朋友說

揀基金經理.....要揀多基金選擇個d , 越多越易選擇

AIA 佢說 ok 架 , 友誠就最多基金選擇
aia有80隻......睇jor 陣~~我都算~~搵最高風險果d睇

[/URL]
原帖由 神行太保 於 2007-6-28 02:11 AM 發表

我年供~~3千美元
回報~睇你choice咩基金~~我玩中國股票基金
3k *7.8 = 23400
3年=23400*3=70200
我自己減埋d手續費ar~~本金~~gain jor 8萬左右 ~~回報係double lo~
不過依家個經紀叫我轉晒去債券先~~照跟~~我gain  ...
基金係 互惠基金 wo.....你同基金經理都有得賺....佢唔會點你去死路....
中國? 首域 前幾期....升到癲 , 3年回報係 146.2 % !

我最怕d手續費....你地講到好似好金咁

原帖由 神行太保 於 2007-6-28 02:14 AM 發表

aia有80隻......睇jor 陣~~我都算~~搵最高風險果d睇
朋友幫了我分析

現時 南美洲 比較有潛質
如 最大銅礦 , 粟米 (提煉成汽車燃料)...

原帖由 Error_404 於 2007-6-28 02:15 發表

基金係 互惠基金 wo.....你同基金經理都有得賺....佢唔會點你去死路....
中國? 首域 前幾期....升到癲 , 3年回報係 146.2 % !

我最怕d手續費....你地講到好似好金咁 ...
依家趺緊~~同隻印度股票都係做我有得gain~~
手績費aia 多d (我估)~佢有好多雜費~~重要加埋個隻基金又要收d 管理費果d~~好煩~~計計下我都唔理lu~~相比gain 既$ 係小數目
不過如果9%我覺有d 窄窄地~~可能你個邊好d

[/URL]
原帖由 神行太保 於 2007-6-28 02:23 AM 發表

依家趺緊~~同隻印度股票都係做我有得gain~~
手績費aia 多d (我估)~佢有好多雜費~~重要加埋個隻基金又要收d 管理費果d~~好煩~~計計下我都唔理lu~~相比gain 既$ 係小數目
不過如果9%我覺有d 窄窄地~~可能你個邊好d ...
9% 係最低囉...
我間來講

分析同預測一線之差
我就會睇佢有幾多評級
http://www.aia.com.hk/daily_c/fa ... =I10.PDF&lang=c
依隻有2a

[/URL]

[/URL]
真係睇你敢唔敢搏~~

[/URL]
原帖由 神行太保 於 2007-6-28 02:31 AM 發表
分析同預測一線之差
我就會睇佢有幾多評級
http://www.aia.com.hk/daily_c/fa ... =I10.PDF〈=c
依隻有2a
我果 2隻 美林 分別係 **** / AA  和 **** / A

應該都唔差

原帖由 神行太保 於 2007-6-28 02:33 AM 發表
真係睇你敢唔敢搏~~
e樣我都知....

邊有實賺....架呀

只係想投資一下 , 慢慢回報

有時都覺自己搏過頭~~股票玩細股~~hi晒野~~唔見幾千~~

[/URL]
原帖由 神行太保 於 2007-6-28 02:31 AM 發表
分析同預測一線之差
我就會睇佢有幾多評級
http://www.aia.com.hk/daily_c/fa ... =I10.PDF〈=c
依隻有2a
原來都係e隻
e隻好似升到盡哂咁....勁過頭..- -

原帖由 神行太保 於 2007-6-28 02:36 AM 發表
有時都覺自己搏過頭~~股票玩細股~~hi晒野~~唔見幾千~~
炒股 唔同買基金
炒股都係 博架啦

開個 股票戶口 , 用黃表 抽新股 , 當買六合彩 #vamp#

原帖由 Error_404 於 2007-6-28 02:35 發表

e樣我都知....

邊有實賺....架呀

只係想投資一下 , 慢慢回報
唔知你個果朋友有冇同你講~~其實你可以買幾隻~~你可以玩隻南美~~加隻債券(收息) ~~or 加多隻搏既~~
唔駛買死一隻~~當然d $會分散jor 買唔得多unit~~

[/URL]
原帖由 神行太保 於 2007-6-28 02:39 AM 發表

唔知你個果朋友有冇同你講~~其實你可以買幾隻~~你可以玩隻南美~~加隻債券(收息) ~~or 加多隻搏既~~
唔駛買死一隻~~當然d $會分散jor 買唔得多unit~~
有講呀
%  % % 咁分開哂

原帖由 Error_404 於 2007-6-28 02:37 發表

炒股 唔同買基金
炒股都係 博架啦

開個 股票戶口 , 用黃表 抽新股 , 當買六合彩 #vamp#
講抽黃表~~恆生正hihi~~次次都唔中~~都唔知有冇抽~~$就照收~~
2次自己抽eipo都中~頂佢~~3933想傳返入恆行要我13日......頂.....本來1700.....依家無啦~~

我覺基金同股票都係差唔多~~一樣會跌/升~~不過基金係慢d~~就算跌唔開手都未叫輸$~~有耐性就等佢起身~~不過唔知幾年幾日

[/URL]